Do kraja studenog ništa od "Drosine"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt završetka Gradskog stadiona "Aldo Drosina" ponovno se našao u problemima pa taj objekt gotovo sigurno nece biti zgotovljen u listopadu, kako je najavljivano, a moguce cak ni u studenom. Samim time mala je vjerojatnost da ce se ove godine, s obzirom da jesenski dio nogometne sezone završava pocetkom prosinca, ondje igrati prvoligaške utakmice.

Osim velikog opsega potrebnih premještanja postojecih instalacija, razlog probijanja rokova je poništen natjecaj za postavljanje sjedalica, koji ce tako opremanje tribina prolongirati za dva mjeseca. Uz natjecaj za sjedalice, koji je poništen sredinom kolovoza, u tijeku je žalbeni postupak u natjecaju za videonadzor. Po dosadašnjim iskustvima, moguce je da ce i u tom segmentu trebati raspisati novi natjecaj.

No, vec i novi natjecaj za postavljanje 9.234 sjedalice, koji je u tijeku, znaci produljenje rokova za završetak "Drosine" najmanje do kraja studenog. Naime, u petak ce se otvarati ponude na tom natjecaju. Žalbeni rok iznosi 15 dana pa odluka o izvodacu, ne bude li žalbi, može biti donesena najranije 25. rujna. Rok za montažu sjedalica je izmedu 45 i 60 dana pa se vec dolazi do datuma u sredini ili na kraju studenog.

- Ne volim govoriti o rokovima, nisam to cinio ni ranije. Radit ce se na stadionu dok se sve ne završi, koliko god bilo potrebno. Na žalost, sve je od pocetka projekta krenulo nesretno, i to nas i dalje prati, kaže Mario Peruško, ravnatelj Javne ustanove Pula Sport, koja u ime Grada vodi projekt dovršetka "Drosine".



Uz problem vezan uz sjedalice i videonadzor, zbog dodatnih radova poskupio je i kompletan projekt pa ce iznositi oko 46 milijuna kuna. Oni su doduše uobicajeni u ovako kapitalnom projektu, a stoje oko 2,5 milijuna kuna, odnosno 5,8 posto, što i nije tako puno s obzirom na velicinu projekta.

Ukupno je za završetak "Drosine" planirano, zajedno s raznim dozvolama i u dvije faze, oko 63 milijuna kuna. O cijeni dodatnih radova, iako to nije bilo potrebno, raspravljat ce se na sjednici Gradskog vijeca ne bi li se dobila pojašnjenja o poskupljenju i vijecnici eventualno istaknuli primjedbe. Usporedbe radi, u gotovo dvaput skupljem (oko 80 milijuna kuna) projektu izgradnje škole na Velom Vrhu dodatni radovi stajali su oko 13 milijuna kuna.

Medutim, dok se poskupljenje može argumentirati, novo pomicanje dolaska navijaca na stadion teško da ce javnost blagonaklono prihvatiti. Evidentno je da ce teško doci do otvaranja "Drosine" u jesenskom dijelu prvoligaške nogometne sezone, koji završava pocetkom prosinca, odnosno, realnije je da se utakmice na ovom stadionu pocnu odigravati krajem zime i u proljece. Doduše, nije ni to daleko kad se uzme u obzir da se na završetak stadiona ceka (pre)dugih 17 godina.

- Vec sam rekao, necu o rokovima. Nije receno da ove godine stadion nece biti u potpunosti opremljen i zgotovljen pa je tako moguce i odigravanje ovogodišnjih utakmica. Ostali radovi napreduju prilicno dobro, ovog tjedna vjerojatno ce poceti postavljanje umjetne podloge na pomocni teren, a za dva tjedna krece montaža krovišta nove tribine, dok je pri kraju unutarnje opremanje tribine. Istina je da gradevinski radovi malo kasne, ali iskljucivo zbog velikog opsega preslagivanja postojecih instalacija, opisuje ravnatelj JU Pula Sport.

Ovo nije prvi problem za konacni završetak "Drosine", odgadan u proteklih desetljece i pol. Nejasno je kako Pula može izgraditi najljepšu i najmoderniju školu u državi, onu na Velom Vrhu, a ne može završiti "obicni" stadion.

- Razlog je jednostavan. Škola na Velom Vrhu gradila se iznova, sve se prije toga pocistilo i izgradilo novo. Tamo nije bilo više faza izgradnje, vec je projekt imao kontinuitet. Mi smo, pak, nastavili projekt koji je stao 1999. godine i imamo dvije potvrde glavnog projekta, gradevinske dozvole, financijera i faze. Stoga su se javili problemi, naglasio je Mario Peruško.


Podijeli: Facebook Twiter