Do kraja siječnja natječaj za financiranje projekata u kulturi

Vladimir Torbica (D. ŠTIFANIĆ)
Vladimir Torbica (D. ŠTIFANIĆ)

Budući da je od ove godine na snazi novi način financiranja projekata i programa udruga i drugih neprofitnih organizacija, korisnici županijskog proračuna za kulturu bili su malo zatečeni kada su vidjeli rezultate ovogodišnjeg proračuna donesenog na samome kraju 2015. godine.

- Do kraja siječnja bit će objavljen Javni natječaj za financiranje projekata/programa udruga i drugih neprofitnih organizacija u sastavu Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2016. godinu za koji su osigurana sredstva u iznosu 2.351.220 kuna. Ako usporedimo s dodijeljenim sredstvima po objavljenom natječaju za jedinice lokalne samouprave, ustanove i pojedince kojim je dodijeljeno 2.148.580 kuna, uočavamo da su sredstva, na temelju dosadašnjeg broja prijava na natječaj te dodijeljenih sredstva udrugama, raspoređena ravnomjerno.

Time potičemo razvitak svih kulturnih izričaja kao i načina organizacije kulturnih projekata i programa, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

- Nakon objave natječaja pridržavajući se zakonski propisnih rokova i uvjeta nastojat ćemo da do kraja ožujka, a nakon evaluacije predloženih projekata od kulturnih vijeća, skupština Istarske županije donese nadopune Programa javnih potreba u kulturi za 2016. godinu. Svjesni smo da će kasno donošenje odluka o dodijeli sredstava otežati realizaciju projekata, ali smo dužni pridržavati se zakona.

Bit ćemo maksimalno brzi i fleksibilni da bi projekti bili realizirani te da umjetnici, kulturni djelatnici i istarska javnosti ne bi bili prikraćeni za vrijedne kulturne projekte i programe, ističe Torbica. (V. B.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter