Do kraja sezone Rovinj očekuje više od 80 cruisera

Cruiser SB Odyssey Rovinj
Cruiser SB Odyssey Rovinj

Iako se ove sezone od pojedinih privatnih iznajmljivača može čuti nezadovoljstvo brojem gostiju i s nezadovoljstvo popunjenošću sobama i apartmanima, aktualni podaci Turističke zajednice Rovinj to opovrgavaju. U prvih 6 mjeseci Rovinj je ostvario bolje rezultate u odnosu na proteklu godinu. Trenutno u ovom gradu perjanici turističke ponude boravi 20.000 gostiju a do 30. lipnja ostvareno je 876.195 noćenja ili  3 posto  više nego 2015. godine.

Valja imati na umu da se od lani povećao i broj smještajnih kapaciteta kako kod privatnih iznajmljivača tako i u najvećoj turističkoj kući u gradu - Maistri. Po svemu sudeći i sezona cruisera i njihovih gostiju mogla bi nadići prošlogodišnju statistiku. Prema riječima ravnatelja Lučke kapetanije Donalda Schiozzija, u Rovinj je ove godine uplovilo ukupno 30 brodova i cruisera, odnosno 2.565 gostiju. Lani je u Rovinj uplovilo ukupno 81 cruiser sa 15.867 gostiju.

Straha nema, veli Schiozzi, prema najavama dolaska za sada se očekuje ukupno više od  80 cruisera, a valja reći i da je sezona tih gostiju do listopada. Najave dobivaju uglavnom mjesec dana unaprijed.

Pitanje koje je aktualno uvijek kad govorimo o cruiserima jest zagađivanje mora i podmorja. No iz rovinjskog Instituta Ruđer Bošković, Centra za istraživanje mora negiraju takve strahove. Prema riječima doktora Roberta Precalia, cruiseri ne zagađuju ništa više od najobičnijih brodova kojih je puna marina i luke.

- Sve otpadne vode prikupljaju se u crne tankove i zatim prazne na za to predviđenim mjestima, kaže znanstvenik iz Instituta.

(P. BARIČEVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter