Do kraja rujna sunčano i suho

Temperatura mora je 22 stupnja u Rovinju (M. MIJOŠEK)
Temperatura mora je 22 stupnja u Rovinju (M. MIJOŠEK)

Prema dugoročnim vremenskim prognozama ovogodišnji mjesec rujan, odnosno posljednji tjedan koji je preostao, bit će sunčan i suh s ugodnim dnevnim temperaturama koje će se kretati malo iznad 20 stupnjeva Celzijusa.

Bit će čak i nešto toplije nego što je bilo ovih dana kada su u istarskim gradovima zabilježene ove dnevne maksimalne temperature: Buzet 24 stupnjeva, Rovinj 23, Labin, Umag, Buje, Pazin i Vodnjan 22, dok je najhladnije bilo u Poreču gdje je izmjeren 21 stupanj Celzijusa. Najtoplije je bilo na Brijunima (25 stupnjeva), Valbruni u Rovinju te Svetom Donatu kraj Buzeta (24 stupnjeva), dok je na Učki temperatura dosegla tek 12 stupnjeva. Kiše nema na vidiku, ali to neće zasmetati poljoprivrednicima, štoviše, pomoći će im da lakše obave sezonske radove u polju i vinogradu.

- Prava oborinska "bomba" tokom prethodnog petka i subote pogodila je cijelo područje uz vrlo obilnu količinu kišu. Na većem dijelu područja u samo nekoliko sati premašen je prosjek oborina kojeg valja očekivati tokom cijelog mjeseca. Na ostatku područja količine oborina razmjerno su ujednačene, a palo je od 30 milimetara u dijelovima Umaga i Rovinja pa sve do 130 milimetara koliko je zabilježeno u dijelovima Poreča, kaže Petar Radovan iz Istrameta dodajući da zahvaljujući izoliranim sustavima kiša bila nejednoliko raspoređena, ali obilna kiša nije zaobišla niti jedan dio poluotoka.

"Sudeći prema aktualnom prognostičkom materijalu pred nama je period mirnog jesenskog vremena uz primjerene temperature zraka. Nakon kratkotrajnog pada temperatura ispod prosječnih vrijednosti za doba godine, slijedi postupno zatopljenje", najavljuje Radovan iz Istrameta napominjući da na vidiku nema jesenske ciklone.

Temperatura mora je pala za jedan do dva stupnja u odnosu na onu izmjerenu u četvrtak, pa iznosi 22 stupnjeva u Rovinju, a 21 stupanj u Puli. Biometeorološke prilike i dalje su povoljne, pa bi se većina ljudi trebala osjećati dobro, a tegobe se ne očekuju ni kod kroničnih bolesnika. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter