Do kraja mjeseca uvid u nacrt Županijske razvojne strategije

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Do kraja ovog mjeseca traje javno savjetovanje, tijekom kojeg svi zainteresirani mogu iznijeti svoje prijedloge i sugestije na nacrt nove Županijske razvojne strategije Istarske županije (ŽRS) za razdoblje do 2020. godine. Naime, taj je dokument moguće proučiti na stranicama Istarske županije, te stranicama Istarske razvojne agencije, a putem tih stranica moguće je uputiti i komentare i primjedbe.

Cilj javnog savjetovanja je ostvarivanje načela partnerstva, transparentnosti, ravnomjerne predstavljenosti i suradnje pri definiranju zajedničkih prioriteta razvoja na području Istarske županije. Podsjetimo, Županijska razvojna strategija temeljni je planski dokument za održivi društveno-gospodarski razvoj svake županije. Ujedno, kao takav, predstavlja ključni dokument politike

regionalnog razvoja u kojem se, sukladno odredbama Zakona o regionalnom razvoju, određuju strateški ciljevi i prioriteti održivog društveno-gospodarskog razvoja Istarske županije do 2020. godine.

Dokument je važan jer daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama, kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora.

Dodajmo kako je u izradi nacrta strategije sudjelovalo više radnih tijela i ključnih dionika razvoja na regionalnoj razini, na čelu s Istarskom županijom i Županijskim partnerskim vijećem, te IDA-om, kao koordinatorom izrade i provedbe ŽRS-a, vanjskim suradnicima iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Nakon razmatranja svih komentara putem javnih konzultacija, u travnju ove godine na županijskoj Skupštini planira se i usvajanje završne verzije ovog dokumenta. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter