Do kraja godine zakonski ce se urediti sezonski rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic tijekom posjeta Puli, odgovarajuci na novinarsko pitanje, najavio je da ce i stariji od 29 godina moci volontirati uz mjesecnu naknadu od 1.600 kuna, odnosno da ce dobiti mogucnost da se godinu dana osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa, uz uvjet da nemaju godinu dana radnog staža.

- Europska unija mlade definira do 25. godine, a mi smo zbog kasnijeg studiranja stavili granicu 29 godina, no kad smo krenuli s ovom mjerom, bili smo obasuti mejlovima ljudi koji su nas upozorili da imaju i preko 30 godina, pa cak i 39, a nemaju godinu dana radnog iskustva. Shvacajuci njihov problem odlucili smo podici dobnu granicu najvjerojatnije do 36 godina, a što cemo uskoro definirati, kazao je Mrsic, koji se u Puli u društvu svojih zamjenika susreo sa županom Ivanom Jakovcicem, a gdje je nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost predstavio neke od tema razgovora sa županijskim celnicima.

- Istarska županija ima dobar gospodarski rast i najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj. Istra je primjer kako se stvari mogu rješavati, smatra ministar Mrsic. Kao pozitivne primjere naveo je lokalno partnerstvo za zapošljavanje te je kazao da je ova županija napravila puno i postavila visoke kriterije i za druge županije.

- Želimo podici ljestvicu još i više izmedu suradnje lokalne uprave i Zavoda za zapošljavanje te ujedno postaviti kriterije u obrazovanju jer Istra na tom podrucju ima što pokazati, dodao je Mrsic i najavio da zapocinje primjena sustava vaucera za sezonske radnike u poljoprivredi koji ce time steci mogucnost uplate doprinosa, a takoder je istaknuo kako ce do kraja godine donijeti zakonske promjene za uspostavu instituta stalnih sezonaca, što ce omoguciti vecu kvalitetu radne snage te starim sezoncima sigurno zaposlenje.

Župan Jakovcic je kazao da je upoznao ministra s razvojnim programima Istarske županije koji ce omoguciti, veli on, da "vec do 2015. ostvare punu zaposlenost u Istri i trajnu konkurentnost".

Kao glavni spasonosni projekt koji bi Istru trebao izvuci iz krize tijekom koje je na Zavodu završilo 12 tisuca osoba župan je naveo "Brijuni rivijeru" unatoc tome što se, prema prvom projektu, za lokaciju Katarina-Monumenti ocekuje tek 160 zaposlenih, i to pretežno sezonskih radnika.

Jakovcic je kazao da je s ministrom razgovarao i o projektu nove pulske bolnice za koji se nada da ce uskoro krenuti izbor izvodaca radova. Dodao je da imaju podršku ministra te vjeruje da ce u sljedecim mjesecima krenuti konkretne realizacije brojnih planova.

Ministar je posjetio i Zavod za zapošljavanje, Zavod za mirovinsko osiguranje te se susreo s umirovljenicima. U sklopu promocije mjera aktivne politike zapošljavanja u komunalnoj palaci razgovarao je s mladim volonterima, odnosno osobama koje su svoja prva radna iskustva bez zasnivanja radnog odnosa stekli u Gradu Puli. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter