Do kraja godine više od milijun i pol noćenja

Gosti iz Velike Britanije ostvarili su čak 106.697 noćenja (M. ANGELINI)
Gosti iz Velike Britanije ostvarili su čak 106.697 noćenja (M. ANGELINI)

"U prvih devet mjeseci ove, u odnosu na devet mjeseci prošle godine, u Puli je ostvareno šest posto više noćenja. Do kraja rujna pak ostvareno je 1.446.664 noćenja te se procjenjuje da će do kraja godine Pula ostvariti više od milijun i pol noćenja, pa možemo reći da je ova godina rekordna po ostvarenim noćenjima u gradu Puli", navela je jučer direktorica pulske turističke zajednica Sanja Cinkopan Korataj na 3. sjednici Skupštine Turističke zajednice Grada Pule održanoj jučer u hotelu Park Plaza Histria. Na sjednici je, osim što je usvojeno izvješće o radu zajednice za prvih šest mjeseci ove godine, usvojen i rebalans financijskog plana za 2014., kao i prijedlog programa aktivnosti i financijskog plana za iduću godinu.

Podbacili Rusi

- U devet mjeseci u Puli je 262.554 turista ostvarilo 1.446.664 noćenja što je u usporedbi s proteklom godinom osam posto turista i šest posto noćenja više. Domaći gosti ostvarili su isti broj noćenja kao i lani, a strani sedam posto više, navodi se u financijskom planu TZ Pula. Kod stranih gostiju najviše noćenja, 358.274 ostvarili su Nijemci te tako ostvarili porast za osam posto, a slijede ih Talijani s gotovo 134 tisuće noćenja i porastom od deset posto. Austrijski su gosti ostvarili oko 107 tisuća noćenja, a najveći rast od 12 posto ostvarili su gosti iz Velike Britanije koji su ostvarili čak 106.697 noćenja. Značajniji je pak pad gostiju iz Rusije i to s 51 na 37 tisuća noćenje (pad od 28 posto) i to radi uvođenja viza. Što se tiče smještaja nešto je smanjen broj noćenja u kampovima i hostelima, dok svi stali smještajni kapaciteti bilježe plus.

- Kao i u 2013. tako je i 2014. godina iznenadila i u njoj se ostvarilo povećanje noćenja što je, u današnje doba i krize i povećanja turističkog tržišta, odličan rezultat, navela je Cinkopan Korataj i dodala da u idućoj godini TZ planira ostvariti noćenja na nivou ove godine. I dalje se, navela je, planira raditi na novim proizvodima Pule te sudjelovati u strateškom marketing planu Istre te u zajedničkoj promociji Istre i Pule. Također će se raznim akcijama i dalje poticati i sudjelovati u uređenju grada, poput sufinanciranja projekta uređenje gradskih fasada "Dolcevita", održavanja pješačkih staza i čišćenja podmorja. Nastavit će se istraživanje kvalitete ugostiteljske ponude te na osnovu dobivenih rezultata organizirati edukacije iz područja u kojima se uočilo najviše nedostatka.

Potpore 800 tisuća kuna

I dalje će se organizirati već tradicionalne manifestacije poput Dana antike, nastaviti festival novih tehnologija Visualia, gastro manifestacije, zatim ljetni sajam obrtnika, manifestacije Pula pleše, Dani trgovina, te manifestacije na Usponu De Ville. Također, brojnim će se drugim manifestacija dati financijska potpora za što se u idućoj godini planira izdvojiti 800 tisuća kuna. Novost je u idućoj godini sudjelovanje u projektu "Hrvatska 365" čiji je cilj potaknuti produženje predsezone i posezone za što je osigurano sto tisuća kuna, dok će se dodatnih 150 tisuća kuna u 2015. godini utrošiti na nabavku novogodišnje rasvjete.

Kako je navela Cinkopan Korotaj govoreći o prihodima, ukupni su prihodi TZ Pule veći za 20 posto od planiranih jer su porasli prihodi od boravišne pristojbe i turističke članarine. Zbog toga je jučer na sjednici izglasan i rebalans proračuna. Govoreći pak o transferu boravišne pristojbe navela je da će Grad tim novcima urediti serpentine pored Arene, te druge zelene i javne površine. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter