Do kraja godine ukida se 58 parafiskalnih nameta

Marino Baldini, Elena Vian i Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)
Marino Baldini, Elena Vian i Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

Prvi istarski europarlamentarac Marino Baldini, vijećnica u pulskom Gradskom vijeću Elena Vian i predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić osvrnuli su na konferenciji za novinare na prvu godinu članstva u Europskoj uniji.

Ferić je tom prilikom istaknuo da smo ulaskom u EU prenijeli i dio suvereniteta, ali i dobili slobodan pristup na zajedničko europsko tržište te je Hrvatskoj omogućena sloboda kretanja ljudi, tržišta rada i zapošljavanja, ali i brojni drugi benefiti.

Konstatirao je da nezaposlenost danas najviše muči građane istaknuvši je da je u zadnja četiri mjeseca čak 80 tisuća manje nezaposlenih što je, tvrdi, znak da se ipak sve više zapošljava i da se gospodarstvo pokreće u pozitivnom smjeru.

Govoreći o industrijskoj proizvodnji, Ferić je rekao da ta proizvodnja raste pet mjeseci za redom i to po prvi puta od 2009. godine te da je u svibnju ove godine industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 1,2  posto na godišnjoj razini.

- Hrvatska je godinama živjela iznad svojih mogućnosti, a bivša je Vlada u samo tri godine krize udvostručila javni dug pa je zatečena nelikvidnost bila 45 milijardi kuna, a danas ona iznosi 34 milijarde s tendencijom smanjivanja. Što se tiče duga građana,  kroz Zakon o potrošačkom kreditiranju stalo se na kraj samovolji banaka, odnosno prosječna kamatna stopa za CHF smanjena je za 30 posto, što je rezultiralo i padom mjesečnih rada za više od 20 posto, rekao je Ferić.

Osvrnuo se i na podatke o izvozu, parafiskalnim nametima i plaćama istaknuvši je da je izvoz Hrvatske u prva tri mjeseca ove godine povećan 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani i dosegnuo je 17,1 milijardu kuna. Vezano za parafiskalne namete kaže da će od ukupno njih 171, do kraja ove godine biti ukinuto ili značajno smanjeno 58 parafiskalnih nameta čime je ukupno smanjeno parafiskalno opterećenje za preko pola milijarde kuna godišnje.

Ogroman pomak napravljen je i području plaća, naime, zatečeno je 205 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću niti su im isplaćivani doprinosi, a danas ih je 70 tisuća što je i dalje previše, međutim izmjenama Kaznenog zakona, neisplata plaće i doprinosa je kazneno djelo, kaže Ferić.

Gradska vijećnica Elena Vian konstatirala je da kritike oporbe na račun povlačenja sredstava iz EU fondova ne stoje, budući da je ova Vlada u prvih pet i pol mjeseci ove godine u plusu preko 740 milijuna kuna, a u 2013. godini zabilježen je višak od 136 milijuna kuna, kazala je Vian.

Po njenim riječima, pomaci su vidljivi i u turizmu, pa su tako u prvih devet mjeseci prošle godine prihodi od turizma iznosili 6,59 milijardi eura, što predstavlja rast od 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine,  rekavši da se očekuje da će ukupni prihodi od putovanja u 2013. godini, prvi put nakon 2008. godine, premašiti iznos od 7 milijardi eura.

Marino Baldini je rekao kako je upravo kulturna proizvodnja jedan od bitnih područja u kojima Hrvatska ima svoj prosperitet i mogućnost rasta i razvoja. Dotaknuo se i teme prijave hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kazavši da očekuje da će se na poziv za podnošenje prijava javiti i istarski gradovi, pri čemu je spomenuo Pulu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter