Do kraja godine rekordnih 1,6 milijuna noćenja

Sa skupštine TZ-a (D. MEMEDOVIĆ)
Sa skupštine TZ-a (D. MEMEDOVIĆ)

U novoobnovljenom pulskom hotelu Park Plaza Arena održana je,  nakon minute šutnje za prerano preminulog turističkog djelatnika Igora Štokovića, 5. sjednica skupštine Turističke zajednice grada Pule na kojoj je, među ostalim, prihvaćen rebalans financijskog plana za 2015. godinu.

Kredit za njemački show

Naime, kako je pojasnila direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, ukupni prihodi TZ-a bili su za 14 posto većih od planiranih jer su za dva posto porasli prihodi od boravišne pristojbe i turističke članarine. No, najviše je to zbog dobivenih sredstava u visini od 125 tisuća kuna od Hrvatske turističke zajednice za manifestacije Visualia, Dani antike i Turističke zajednice Istre za manifestaciju Musikantenstadl održanoj u Areni u lipnju.

Neplanirani troškovi bili su, kako je pojasnila, kratkoročni krediti u iznosu od 250 tisuća kuna za premošćivanje mjeseci kada je priljev sredstava manji te od 500 tisuća kuna za financiranje manifestacije Musikantenstadl - eurovizijskog showa koji se, kako je pojašnjeno, uživo prenosio u trajanju od 150 minuta u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te je na njemu nastupilo 15 glazbenih grupa, plesača i folklornih skupina.

Pojašnjavajući prijedlog Programa aktivnosti i financijskog plana za 2016. godinu, direktorica pulskog TZ-a navela je da je u devet mjeseci ove godine, u usporedbi s devet mjeseci 2014. godine, u Puli ostvarenje sedam posto veće, a da je u Istri ukupno, u periodu od devet mjeseci, ostvareno šest posto više noćenja u odnosu na proteklu godinu. To ukazuje da je pulski plus i dalje dobar rezultat, navela je Cinkopan Korotaj i dodala da TZ Pule u 2016. planira ostvariti noćenja na nivou 2015. godine. Kako je naglasila, do kraja rujna ostvareno je 1.563.860 noćenja te se procjenjuje da će se do kraja godine ostvariti čak 1,6 milijuna noćenja što znači da će 2015. godina biti rekordna po broju ostvarenih noćenja u gradu Puli.

Manji prihodi od članarina

Govoreći o planiranim sredstvima u idućoj godini navela je da će se, zbog novog Zakon o turističkoj članarini koji će biti u primjeni od siječnja, sniziti stopa članarine za 15 posto, što će značiti čak 400 tisuća kuna manje u kasi pulskog TZ-a. Zbog toga se, navela je, ipak neće odustati od postojećih projekata, ali će sufinanciranje raznih manifestacija i događanja ipak biti manje.

Kao novost Cinkopan Korotaj istaknula je jedinstveni turistički informacijski sustav eVisitor, koji se uvodi od početka godine. Riječ je o novom sustavu za prijavu gostiju, jedinstvenom online informacijskom sustavu koji povezuje sve turističke zajednice u Hrvatskoj i omogućava dnevni uvid u stanje turističkog prometa, ažurnu bazu podataka o smještajnim objektima te bolju kontrolu naplate boravišne pristojbe.

U konačnici, na skupštini je predstavljana Strategija klastera Južna Istra, a kao dopuna uvrštena je u dnevni red i točka kojom su se birala dva nova člana vijeća Skupštine TZ-a Pule. To su Igor Škatar iz Pulaprometa i Reli Slonim iz Arenaturista. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter