Do kraja godine prezentacija studije o prometnici Veli Vrh - Zračna luka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako neslužbeno saznajemo, pri kraju je definiranje Studije opravdanosti za prometno povezivanje Veli Vrh - Pula (Šijana) - Zračna luka Pula, koju su naručile Hrvatske ceste prošle godine, a izradila ju je zajednica ponuditelja PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. iz Ljubljane i Eufondia d.o.o. te Ires ekologija d.o.o. iz Zagreba, odabrana na javnom natječaju. Narednih dana obavit će se završni pregled Studije te se očekuje da će se do kraja ove godine, iako datum još nije definiran, održati u Puli javna prezentacija Studije.

Stanje ponude i potražnje prometa

Naime, kako je izrada Studije financirana iz fondova Europske unije, obaveza je, prema odredbama EU natječaja, prvo održati javnu prezentaciju za lokalno stanovništvo i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Riječ je o velikom projektu koji bi prometnicu od Šijane do Velog Vrha pretvorio u četverotračnu prometnicu, s kompleksnim zahvatom na području iznad pruge kod mosta za Veli Vrh.

Predmet studije bio je prometno povezivanje na relaciji naselje Veli Vrh - Pula (Šijana) - Zračna luka Pula, a zahvat u prostoru obuhvaćao je sjeverni obilazak Pule kroz Industrijsku zonu i dijelove naselja Veli Vrh sve do spoja na Zračnu luku Pula. Izrađivač je imao obavezu skupiti relevantne podatke o postojećem stanju ponude i potražnje prometa na području obuhvata studije te na osnovu njih izraditi prometni model. A upravo iz prometnog modela, uzevši u obzir trendove rasta prometne potražnje, bit će vidljivo koji su problemi aktualni, ali i koji problemi u prometu tek očekuju područje sjeverne Pule u projektnom periodu, te će se na osnovu tih saznanja predložiti nekoliko varijanti rješenja i odabrati jedna kao najpovoljnija. Za odabranu najpovoljniju varijantu provest će se analiza troškova i koristi koja će dati smjernicu da li Hrvatske ceste i resorno ministarstvo mogu taj zahvat aplicirati za bespovratna sredstva iz EU fondova.

- Ukoliko se zahvat pokaže opravdanim, aplicirat će se za sredstva za izradu projektne dokumentacije te za izgradnju, već su nam ranije pojasnili iz Sektora EU projekta i programa Hrvatskih cesta.

Izrada analize i ocjena svih mogućih racionalnih prometnih rješenja treba osigurati, između ostalog, poboljšanje dostupnosti Zračne luke; povezivanje anglomeracije Pule s mrežom autocesta i Zračnom lukom; poboljšanje gradske/lokalne dostupnosti i povezanosti; zadovoljavajuće rasterećenje gradske mreže i povećanje sigurnosti; smanjenje vremena putovanja; razdvajanje lokalnog od tranzitnog prometa; poboljšanje upravljanja prometom te smanjenje operativnih troškova vozila i zaštita okoliša. Iz prometnog modela koji će ponuditi studija, uzevši u obzir trendove rasta prometne potražnje, bit će vidljivo koji su problemi aktualni, ali i koji problemi u prometu tek očekuju područje sjeverne Pule u projektnom periodu, te će se na osnovu tih saznanja predložiti nekoliko varijanti rješenja i odabrati jedna kao najpovoljnija. Doduše, predložena varijanta rješenja može, ali ne mora, biti nastavak na dosadašnje zahvate u prostoru. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter