Do kraja godine očekuje nas poskupljenje voća, maslaca, oraha…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mraz, suša, pa tučei poplave koje su ove godine harali Hrvatskom utjecali su na urod voća i povrća, a samim time i na njihovu cijenu. Stoga voćari, povrćari i ostali proizvođači najavljuju drastičan skok cijena, posebno uoči Božića. Već danima se u medijima priča o poskupljenju hrane, no koliko to ima uporišta provjerili smo na pulskoj tržnici i dućanima.

Što se tiče voća i povrća situacija na pulskoj tržnici je slijedeća - kilogram prošlogodišnjih jabuka prodaje se po cijeni od pet do sedam kuna dok su ovogodišnje od sedam do deset kuna, zavisno od štanda i vrste, a slično koštaju i u dućanima. Prodavači vele da su te cijene iste kao i lani te poskupljenja još uvijek nema na vidiku. No, kilogram mandarina košta deset kuna i prodavači priznaju da su one lani bile nešto jeftinije, oko sedam kuna. U trgovinama se cijena za kilogram kreće oko deset kuna, osim kada su na akciji, a povoljnija je, kao i na tržnici, kupovina dva ili tri kilograma u vrećicama.

Mandarine lošije rodile

Proizvođači voća iz doline Neretve pojašnjavaju nam da će do poskupljenja ipak doći i to prije Nove godine.

- Evo kod nas na štandu dvije kile sorte granny smith koštaju deset kuna dok je sorta pink lady 12 kuna, no rekli su nam da su cijene jabuka u nekim dućanima već skočile na 15 kuna za kilogram dok se na akcijama prodaju po puno nižoj cijeni, no one prošlogodišnje, veli nam Ante Dragobratović, uzgajivač mandarina iz doline Neretve koji godinama svoje voće prodaje na pulskoj tržnici.

Kako veli on s jabukama još nema velikih problema, no mandarina ima puno manje nego lanjske godine, čak 60 posto manje.

- Lanjska godina je, što se tiče uroda, bila rekordna i zato je realno urod ove godine manji za 30 posto, što je opet veliki manjak i računamo da ćemo sav urod prodati do Nove godine. Možda po kojoj kuni za kilogram više nego sada, no problem je što će činjenicu da ostajemo bez svog domaćeg voća odmah iskoristiti uvoznici koji dobro prate situaciju na hrvatskom tržištu pa ćemo uskoro jesti uvozne mandarine i jabuke po puno višim cijenama, pojašnjava Dragobratović.

Na pitanje zašto je urod toliko manji ponavlja da je lanjska godina bile rekordna pa je normalno da je ove godine urod manji, no kako su tome presudila i jaka zima, odnosno desetak iznimno hladnih dana koji su oštetili dosta voćaka. Naglašava da je domaću mandarinu lako prepoznati jer ona nije kalibrirana, nema ujednačenu boju jer je prirodno brana, na što treba dobro paziti jer u trgovačkim centrima već ima dosta uvoznih mandarina i jabuka, a u nekima se "čak i miješaju". (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter