Do kraja godine nova bolnica spremna za useljenje

Do početka ljetne turističke sezone trebaju biti završeni svi grubi radovi (M. MIJOŠEK)
Do početka ljetne turističke sezone trebaju biti završeni svi grubi radovi (M. MIJOŠEK)

Nakon dva tjedna kolektivnog godišnjeg odmora, od 10. siječnja opet je živo na gradilištu nove pulske bolnice, otvorenom prije otprilike godinu dana. Trenutno je angažirano 120 radnika i četiri dizalice Zagrebgradnje, a fokusirani su na Objekt 2, niži objekt uz zgradu dijagnostike, s ciljem da armiranobetonsku konstrukciju završe do konca ožujka. Na ovom dijelu gradilišta imali su velikih problema s izmještanjem postojećih instalacija - kablovi su još nad zemljom, ali se i to bliži kraju.

Do početka ljetne turističke sezone trebaju biti završeni svi grubi radovi. Na Objektu 1 uz ginekologiju, na čijem je vrhu pred sam kraj prošle godine zavijorio barjak, kao znak da je dosegnuta najviša točka nove bolnice, privode se kraju zidarski radovi i uskoro počinje izolacija krova.

Bolnica ne smije stati

- Dok se ne izolira krov, dok se ne zatvori kuća, stalno smo pod prijetnjom vremenskih neprilika. Postavljaju se instalacije, vuče se krovna odvodnja, fekalna odvodnja, sanitarni i hidrantski vodovi i kad se zatvori zgrada - krov plus pročelja - onda se kreće u unutarnje radove; glazura, knauferski radovi kojih ima dosta, svi pregradni zidovi, spušteni stropovi, popločenja, odnosno podnopolagački radovi. Po planu, to bismo trebali završiti do kraja ljeta; rujan, listopad najkasnije. Do kraja godine kompletirali bismo građevinski Objekt 1. Onda slijedi opremanje, za što se treba pobrinuti bolnica i tek tada preseljenje svih odjela iz zgrade ginekologije, priča nam voditelj gradilišta Goran Lapić, dok se penjemo uz sedam katova, do ravnog krova s kojeg puca prekrasan pogled na Pulu.

Nije predviđena nikakva otvorena terasa niti vidikovac za pacijente i medicinsko osoblje, spušta nas na zemlju inženjer Lapić. Na krovu će biti servisna baza: strojarnica lifta, još dvije manje strojarnice, izlaz iz glavnog stubišta, ventilacijski kanali koji stižu iz kuhinje i s katova… U ovoj zgradi bit će tri nova lifta; glavni će ići uz centralno stubište, a manji servisni liftovi povezivat će prizemlje i prvi kat na proširenom dijelu Objekta 1. Te donje dvije etaže su površinom trostruko šire od glavnog dijela nove zgrade, prostiru se na oko 6.000 četvornih metara, u odnosu na 1.800 kvadrata koliko imaju etaže u glavnoj zgradi, koja će ipak biti nešto šira od stare zgrade ginekologije na koju se naslonila.

Na krovu tog proširenog dvoetažnog dijela Objekta 1 upravo se gradi velika strojarnica. U ovom će dijelu zgrade jednog dana na prvom katu biti hitni bolnički prijem i operacijske sale, a na prizemlju patologija, uz tehničke prostorije kao što su energana, praonica, sterilizacija, kuhinja i restoran, gradi se velika strojarnica. Glavni ulaz i za novu i za postojeću zgradu ginekologije bit će na mjestu starog ulaza, samo etažu niže, na prizemlju.

- Bolesničke sobe bit će klimatizirane, sve će imati svoju kupaonicu i svu standardnu suvremenu opremu. Zgrada će biti klimatizirana, ali će prozori biti normalni, moći će se otvarati i imat će žaluzine protiv sunca, odgovara Goran Lapić na pitanje čemu se pacijenti mogu nadati. Nova zgrada neće imati terase, neće u potpunosti pratiti liniju stare ginekologije, koja je duž svih katova opasana balkonima na koje pacijenti rado izlaze.

Kao najzahtjevniji dio posla Lapić navodi to što bolnica u svakom trenutku mora nesmetano funkcionirati.

- Dovršetkom Objekta 1 moramo odraditi dio radova u podrumu, budućem prizemlju u staroj zgradi ginekologije, gdje se nalaze dio energane, prostorija tehničkih plinova, centralni nadzorni sustav… Sve se to isprepliće s postojećim instalacijama koje su sada u funkciji, postojećom sterilizacijom koja mora biti u funkciji do početka korištenja nove sterilizacije. Jako je zahtjevno napraviti novu instalaciju a da stara bude u funkciji - to će biti baš izazov.

Do sada nismo imali nekih većih problema, kaže Lapić i dodaje da je prekinuto grijanje u zgradi dijagnostike zbog prespajanja instalacija trajalo tek nekoliko dana, a pacijentima su izbetonirali stazu između gradilišta Objekta 2 i stare dijagnostike koja širinom omogućava prolaz i invalidskim kolicima. Znam da nije idealno, ali radimo sve što možemo da olakšamo i njima i sebi, kaže voditelj gradilišta.

Proljeće za kooperante

Radovi su još u rokovima i nadležni se nadaju da će tako i ostati. Što se tiče suradnje s lokalnom privredom, glavni inženjer ovog gradilišta Zagrebgradnje kaže da im je, osim Tomišić betona i cementare Holcim u Koromačnu, partner i Rockwool, čiju vunu upravo ugrađuju u krov Objekta 1.

- Samo ovdje ide oko 6,5 tisuća kvadrata vune, još na staru zgradu 1,8 tisuća kvadrata. Krajem proljeća ili na ljeto, kad se prva zgrada zatvori i intenziviraju se unutarnji radovi, bit će posla i za manje obrtnike i građevinske poduzetnike. Velika smo tvrtka, maksimalno radimo sa svojim radnicima, ali puno je posla i bit će tu mjesta i za kooperante, zaključuje Goran Lapić. (Duška PALIBRK, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter