Do kraja godine na bubnju 597 kuća i stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od rujna 2009. godine do danas, broj nekretnina koje su se našle na bubnju zbog ovrhe, porastao je za 110 posto - pokazuju brojke iz očevidnika nekretnina pod ovrhom, kojeg vodi HGK. Jer, dok su prije tri godine u ovo vrijeme na bubnju bile 553 nekretnine, jučer je, primjerice, u očevidniku, s dogovorenim terminom prodaje zbog ovrhe, bilo 1.164 kuća i stanova te drugih nekretnina.

Riječ je, valja napomenuti, samo o nekretninama koje su prošle sve stadije ovršnog postupka, i stigle do samoga bubnja jer njihov vlasnik nije mogao otplaćivati hipotekarni kredit, ili pak ne uspijeva podmiriti neko drugo dugovanje. U pravilu, nekretnine na dražbama završavaju najčešće zbog neplaćanja kredita, ali i nepodmirivanja režija, računa općenito. U očevidniku HGK detaljno su navedene "aktivne" nekretnine, s određenim datumom dražbe, dok je stvarni broj nekretnina pod ovrhom i daleko veći. Djelomično to pokazuje i ukupan broj oglasa za javnu dražbu koji su dosad prošli kroz očevidnik nekretnina.

Do siječnja prve krizne, 2008. godine, primjerice, kroz očevidnik je "prošlo"  2.750 predmeta u ovršnom i stečajnom postupku, dakle nekretnina i pokretnina, kao i ostalog, a s jučerašnjim je datumom očevidnik registrirao ukupno 20.412 predmeta u ovršnom i stečajnom postupku, koji su se na njemu nalazili!

Jučer je očevidnik navodio 1.164 obavijesti o održavanju dražbe do kraja godine za nekretnine, pri čemu njih 469 za kuće i 128 za stanove, ostalo se pak odnosi na livade i oranice, šumska zemljišta i slično. U kolovozu prošle godine, usporedbe radi, za dražbu je bilo najavljeno 329 kuća i 102 stana, a u siječnju 2008. godine ukupno je bilo 250 obavijesti o dražbama nekretnina, dakle i kuća i stanova, kao i ostalog zajedno! U listopadu 2009. godine datum dražbe su dobile 553 nekretnine, u travnju 2010. godine njih 736, u svibnju 2011. godine, primjerice, u očevidniku su bili navedeni datumi dražbe za 1.052 nekretnine. Do jučer taj je broj još porastao, što znači da se nekretnine pod ovrhom prodaju, ali u sve većem broju na "bubanj" dolaze i nove.

Ukupno, u cijeloj Hrvatskoj, na bubnju se trenutačno nalazi i 30 poslovnih prostora, niti jedan hotel ili restoran, ali zato 25 šumskih površina i, primjerice, 34 livade. Kad su pokretnine u pitanju, datum prodaje dobile su 43 pokretnine čiji vlasnici nisu otplaćivali dugovanja. Najviše je tu strojeva i alata, brodica, traktora i kamiona, ali i samo četiri automobila. (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter