Do kraja godine dogovor o mirovinskom sustavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic najavio je da ce do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o buducnosti mirovinskog sustava.

"Buducnost mirovinskog sustava cemo dogovoriti do kraja godine i to nam je plan i cilj da u razgovoru sa svim socijalnim partnerima definiramo put kojim smo krenuli. Ne mislimo mijenjati taj sustav nego ce on ostati oslonjen na tri stupnja", rekao je danas ministar Mrsic odgovarajuci na pitanja novinara u Splitu, gdje je nazocio izvještajnoj konvenciji o radu splitskog SDP-a u proteklih godinu dana.

Ocijenio je da je mirovinski sustav sada stabilan, ali je pitanje koliko je dugorocno održiv. "Kada govorimo dugorocno, onda govorimo o desetak, petnaest ili dvadeset godina", dodao je. Sigurno je, izjavio je Mrsic, da ce se mirovine na vrijeme isplacivati, a "u rujnu ce biti uskladene temeljem rasta placa i troškova života".

Istaknuo je da je važno povecati broj zaposlenih, ali i rašcistiti u mirovinskom sustavu koliko su mirovina isplacuje po zakonu o mirovinskom osiguranju, a koliko ih se izravno financira iz proracuna temeljem posebnih zakona.

Najavio je da ce se u iducu srijedu ili cetvrtak održati sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeca (GSV) na koji ce, kako je rekao, doci po dogovoru i predstavnici sindikata koji nisu došli na nedavni sastanak GSV-a jer su imali primjedbi na policijsku intervenciju na Pucišcima prilikom dolaska stecajnog upravitelja Jadrankamena Ive Bucana u to poduzece.

Na upit kako komentira medijske informacije o povecanju placa u javnim poduzecima, ministar Mrsic je kazao kako treba vidjeti je li to zbog kolektivnih ugovora. "Kolektivni ugovori se nisu potpisivali sedam ili osam godina, a onda su se naglo potpisivali krajem prošle godine, jer je tada bivša vlada na neki nacin kupovala socijalni mir pred izbore", ustvrdio je Mrsic.

Na dodatan upit kako komentira informacije o povecanju placa od 19 posto u "Plinacrou", Mrsic je kazao:"Nova je uprava u Plinacrou i oni imaju zadatak da produ kroz sve ugovore i kroz sve parametre koji definiraju place da se vidi od cega se do toga došlo".

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grcic je izjavio da ne može potvrditi informacije o povecanju placa u javnim poduzecima jer nema dovoljno podataka. Ali, rekao je, "ako su one tocne, to nije dobar trend jer restrukturiranje javnih poduzeca je jedan od kljucnih segmenata ukupnog procesa restrukturiranja javnog sektora".


Podijeli: Facebook Twiter