Do kraja godine 1.120 novih grobnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proširenje gradskog groblja u Puli napreduje planiranom dinamikom, ustvrdio je ovog tjedna direktor Monte Gira Darko Buršic, iako su u startu u zemljanom iskopu naišli na kaverne za koje nisu znali.

- Izvodac TGT Adriatik prati operativni plan i, po svemu sudeci, nakon tih kaverni koje su nam se otvorile, ne bismo više trebali imati nikakvih iznenadenja. No, investicija je zbog tih kaverni i nekih nepredvidenih radova oko 26 posto skuplja od planiranog, bila je ugovorena na 8,9 milijuna kuna. No, na to smo i racunali. Mi, kao investitori, dobro smo se pripremili i financijski smo u stanju pratiti izvodaca, ustvrdio je Buršic.

Investicijom vrijednom, dakle, nešto manje od devet milijuna kuna pulsko groblje se širi za više od 5,5 tisuca cetvornih metara, i to na dvije lokacije: prva, od 2.856 kvadrata, nalazi se u neposrednoj blizini ulaza u stari dio groblja i nadovezuje se na njega, a druga, površine 2.706 cetvornih metara, na zapadnom dijelu, koji gleda na Tršcansku ulicu.

Kako kaže direktor Buršic, prema Odluci o grobljima, prednost pri kupnji grobnog mjesta na novom dijelu groblja imaju Puljani ciji su clanovi pokopani na komunalnom polju ili u posudenim grobnicama.

- Bit ce 1.120 novih grobnih mjesta, a dosad smo sklopili ugovore s 80-ak obitelji, i to po fiksnoj cijeni, ali nastavljamo slati pozive. Vodimo racuna o vremenu ukopa na komunalnom groblju koje se prekopava nakon 12 godina pa smo tako dosad kontaktirali obitelji ciji su pokojni pokopani u periodu od 1999. do 2003., sada šaljemo pozive da se jave clanovi obitelji onih koji su pokopani od 2004. do 2006. Cijene grobnih mjesta nece se mijenjati. Važno je reci da ce ove godine objekti biti gotovi i predani nama te da ce ih u sijecnju 2013. godine vec moci koristiti, rekao je Buršic.

Nadzornom odboru Monte Gira ubrzo ce, kaže direktor, dati prijedlog za dodatno proširenje koje bi, prode li, trebalo zapoceti krajem 2013. No, zeleno svjetlo treba dati i Grad Pula jer se radi o gradskom zemljištu, koji mora Monte Giru odobriti pravo gradenja, a uslijedit ce priprema ostale dokumentacije.

- Groblje bi se širilo na 2.500 kvadrata prema zapadnoj strani, ali to moramo uvrstiti sada u dopune GUP-a jer je to zemljište greškom izostavljeno kod njegove izrade. Onda cemo proširenje planirati prema sjevernoj strani, rezimirao je Buršic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Stare grobnice kupilo tek devet obitelji

Na licitaciji se nedavno našlo i 12 starih grobnih mjesta za koje je strucno povjerenstvo utvrdilo poseban režim raspolaganja. Iako je interes za kupnju iskazalo više od 80 ljudi, u konacnici je grobnice kupilo tek njih devet.

- Za desetak dana organizirat cemo nastavak prodaje, odnosno objavit cemo natjecaj za drugu licitaciju. Mogu se javiti svi koji žele osigurati grobno mjesto, a ne samo oni koji imaju nekog pokopanog na komunalnom polju ili su po necemu prioritetni, naglasio je direktor Buršic.

 


Podijeli: Facebook Twiter