Do kraja 2013. uz otpremnine odlazi 200 uljanikovaca

Iz Uljanika uskoro odlazi oko 200 radnika (N. LAZAREVIĆ)
Iz Uljanika uskoro odlazi oko 200 radnika (N. LAZAREVIĆ)

S promjenom Uljanikove uprave na skupštini dioničara u travnju, započet je sveobuhvatan proces restrukturiranja grupe te integracije riječkog brodogradilišta 3. maja u proizvodno-poslovne procese Uljanika. Za ovaj vrlo složen projekt preuzimanja brodogradilišta od drugog brodogradilišta Uljanikova je uprava angažirala međunarodnu konzultantsku kuću AT Kearney koja ima veliko iskustvo upravo u restrukturiranju složenih društava i poboljšanju procesa unutar novih modela organizacije.

Na tim je osnovama tijekom proteklih mjeseci u Uljaniku već odrađen veći dio reorganizacije.

- Cilj integracije riječkog brodogradilišta i velike reorganizacije naše grupe jest smanjenje troškova po jedinici proizvoda na način da se uz manje troškova takozvanih potpornih procesa prati i podupire veći proizvodni "output". Nakon višemjesečnog rada s konzultantima, usporedbe Uljanikovih procesa s procesima konkurentskih brodogradilišta te detaljnih analiza i snimke svih potpornih procesa, došlo se do već poznatih brojki od 700 radnika viška na razini cijele grupe, odnosno 450 u Rijeci i 250 u Puli, ističe Hrvoje Markulinčić, direktor nove tvrtke Uljanik poslovno-informacijski sustavi.

- Budući da su u proteklom razdoblju već otpremljeni radnici koji su imali uvijete za prijevremenu mirovinu, tijekom studenog i prosinca, a prema dogovorenim kriterijima iz socijalnog sporazuma sa sindikatima, iz Uljanik grupe uz poticajne otpremnine otići će još oko 600 radnika. Radi se o oko 400 radnika u Rijeci i oko 200 radnika u Uljaniku, ističe Markulinčić. (C. B. GALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter