Do konca travnja Zakon o osobnom stečaju

Čak 307.406 Hrvata blokirano je zbog duga od ukupno 24,45 milijardi kuna (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Čak 307.406 Hrvata blokirano je zbog duga od ukupno 24,45 milijardi kuna (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Hrvatska bi do konca travnja trebala dobiti Zakon o osobnom stečaju, koji bi omogućio da i prezaduženi građani, uz pomoć osobnog financijskog skrbnika, riješe svoje financijske probleme.

Brojke Financijske agencije su obeshrabrujuće: koncem siječnja u blokadi je bilo čak 307.406 građana zbog duga od ukupno 24,45 milijardi kuna, što je 2,6 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Dok se dugovanja poslovnih subjekata, uz ostalo zahvaljujući i predstečajnim nagodbama, u kojima dio vjerovnika pristaje i na otpis duga, smanjuje, građani kojima je dug došao do grla danas su u bezizlaznoj situaciji.

Ako im se blokira račun, bivaju ovršeni, a na bubanj ide sva njihova imovina. Nemaju priliku pregovarati sa svojim vjerovnicima, kao što to imaju tvrtke, i tako eventualno riješiti dio dugovanja otpisom.

Razmatra se nekoliko modela zakonskog prijedloga, no zasad je poznato da dužnik neće morati plaćati trošak stečaja. Osnovna ideja jest da se prezaduženom građaninu dodijeli stečajni upravitelj koji bi potpuno kontrolirao i raspolagao dužnikovom imovinom, primanjima, ali i troškovima. On bi izradio plan otplate dugova, što bi trajalo između četiri i šest godina.

Postoji mogućnost i oprosta duga, ali samo ako se procijeni da je to opravdano. Primjera radi, dugovi bi se oprostili umirovljeniku bez imovine koji zbog male mirovine nije u mogućnosti namiriti svoje obveze.

Predlaže se i oduzimanje te prodaja imovine radi namirenja duga, no dužnik, tvrde izrađivači zakona, ne bi pritom završio na ulici. Ako bi raspolagao velikim stanom, on bi se prodao, dijelom novca bi se kupio manji stan u koji bi se smjestio dužnik i njegova obitelj, a dijelom bi se namirila dugovanja.

Na koji će se način to provoditi i hoće li se moći utvrditi granica, pogotovo kada je riječ o otpisu dugova, zasad nije poznato. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter