Do konca iduće godine nova dijagnostička oprema i ortopan


U Istarskim domovima zdravlja (IDZ) planiraju osuvremeniti radiološku opremu i zamijeniti dotrajale analogne uređaje novim, digitalnim. Projekt je to vrijedan 7,5 milijuna kuna koji je ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić predstavio na nedavnoj koordinaciji istarskih gradonačelnika, gdje je zatražena i financijska pomoć lokalne samouprave. Po njegovim riječima digitalizacija bi se odvijala u tri faze: prvu je IDZ već odradio ove godine, nabavivši softvere. U drugoj bi se fazi, do konca iduće godine, nabavila kompletna dijagnostička oprema za svih šest ispostava, dok bi u Pulu stigao panoramski ortopan.

Novi mamograf vrijedan milijun kuna

- U trećoj fazi, do 2019. ili 2020. godine, nabavio bi se najmoderniji digitalni mamograf vrijedan milijun i pol kuna koji bi bio smješten u jednoj od ispostava IDZ-a kako bi bio dostupan što većem broju pacijentica, najavljuje Ivančić.

Projektom digitalizacije radiološki slikovni materijal bio bi dostupan u svim ispostavama domova zdravlja, povezala bi se radiološka dijagnostika u Istri, omogućilo slanje slikovnog materijala, racionaliziralo poslovanje, a smanjila bi se i potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi kontrolnih i ponavljanih pregleda.

Kad je riječ o financiranju, Ivančić veli da su načelnici i Istarska županija podržali projekt.

- U dogovorima smo s tri strane: cjelokupan bi se iznos podijelio na tri dijela: s jedne strane je IDZ, s druge gradovi i Županija, dok su na trećoj strani donacije privrede, velikih tvrtki i hotelijera. Ako se ovaj velik iznos podijeli, onda je i moguće realizirati projekt u roku od dvije godine. Donatorima taj iznos vjerojatno ne znači puno, ali gradovima i Županiji vjerojatno znači. Gradonačelnici nas podržavaju, postoji spremnost da se pomogne, a Županija će, pretpostavljam, izraditi i izračun. Uskoro ćemo se obratiti i općinama koje mogu dati svoj doprinos. Postoje jedinice lokalne samouprave, ali i gospodarski subjekti, koji su ponudili pomoć. Napravit će se onoliko koliko bude novca, ali očekujemo da će se prikupiti sav iznos. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter