Do konca godinegotov proces legalizacije?

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Prema Vladi RH, odnosno ministrici Mrak Taritaš, proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata trebao bi se riješiti do kraja tekuće godine. Međutim, odavno je postalo jasno da neće sva rješenja za legalizaciju objekata biti donesena u zakonskom roku. Štoviše, čak niti Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja preuzima predmete kada ih jedinice lokalne samouprave ne uspiju riješiti u roku, kasni s rješavanjem predmeta.

Evidentno je, stoga, da će vjerojatno i Grad Pula biti na tom tragu iako ih je do sada riješio, od ukupnog broja pristiglih zahtjeva, oko 40 posto. No, najveći problem bit će "prazni" zahtjevi, za koje podnositelji tek trebaju prikupiti dokumentaciju. Grad Pula je ukupno zaprimio 5.690 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, a do konca prošle godine ih je obradio 2.253.

- Među njima je 1.938 pozitivno riješenih legalizacija, dok je 300 predmeta proslijeđeno na rješavanje Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, a 15 zahtjeva je proslijeđeno drugim nadležnim tijelima. Od ukupnog broja riješenih zahtjeva 187 je negativno riješeno odbijanjem ili odbacivanjem zahtjeva, a 118 zahtjeva je obustavljeno, pojašnjavaju iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Trenutno, nastavljaju iz Grada, ima još 3.437 neriješenih predmeta, od čega ih je 800-ak u "visokom stupnju obrade", odnosno obavljene su sve procesne radnje te se od stranaka čeka da uplate naknade za zadržavanje nezakonite zgrade kako bi se moglo pristupiti izdavanju rješenja.

- Još oko 1.400 zahtjeva je "prazno" jer stranke nisu dostavile zakonom propisanu dokumentaciju, pa se takvi zahtjevi niti ne mogu početi rješavati. Strankama se svaki mjesec otpremaju zaključci kojima se pozivaju da u određenom roku (u pravilu 60 dana) upotpune zahtjeve, u protivnom se izlažu riziku odbacivanja  zahtjeva, kažu iz Grada, zaključujući da su, da bi ubrzali sam proces legalizacije, u više su navrata pozvali građane da sami upotpune zahtjeve u što kraćem roku čime bi se vrijeme utrošeno na pisanje i opremanje zaključaka iskoristilo za stvarno rješavanje predmeta, a smanjili bi se i materijalni troškovi Grada vezani uz postupke ozakonjenja.

Iako smo Grad Pulu upitali konkretne podatke za područje Monte Turka, gdje je bilo ponajviše bespravne gradnje, a u prošlosti se najavljivalo njeno ozakonjenje kroz proces legalizacije, iz Grada su nam odgovorili da za područje Monte Turka nemaju tražene podatke budući da nije moguće izdvajati riješene i zaprimljene zahtjeve posebno po naseljima, a za Monte Turku, kao i za sva druga naselja, vrijede ista pravila u procesu legalizacije. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter