Do jučer student, danas farmer, sutra piše projekte

Frederic Fabre s tovarima, u pozadini Antonio Ostoni (Z. STRAHINJA)
Frederic Fabre s tovarima, u pozadini Antonio Ostoni (Z. STRAHINJA)

Akcija Moj kažun u Vodnjanu, koja traje do 23. svibnja, od prvog je dana krenula radno, pa su učenici OŠ Vodnjan proteklog vikenda zasukali rukave i pod nadzorom Branka Orbanića, stručnjaka za suhozidnu gradnju, krenuli u podizanje zida oko kompleksa Park kažuna.

- Ne bacati kamenje na zid, spustite ga lagano, davao je upute Orbanić usmjeravajući ih gdje koji kamen "leži". Ne samo da je to prilika djeci da nauče nešto o pučkom graditeljstvu, kažunima i ostalim kamenim objektima, nego su se time i na neki način odužila za prethodne vožnje na kolima koja su vukla posljednja dva tovara iz Vodnjana u vlasništvu Antonija Ostonija. Još je zanimljivije ako se zna da Ostoni tovare još uvijek koristi za svakodnevni rad u polju.

- Ja bih još jedan đir, vikala su dječica na vozu prolazeći među kažunima. Ta je čudna povorka bila još i čudnija kada bi se čule komande koje je Ostoni davao na "bumbarskom" i jednog mladića koji je plemenite životinje usmjeravao na hrvatskom i talijanskom, pa čak i na francuskom!

Riječ je Fredericu Fabreu, mladom Francuzu koji od prošle jeseni živi i radi u Vodnjanu, točnije u udruzi Istrian de Dignan i njenom Ekomuzeju. Razmjena mu istječe nakon godine dana, ove jeseni.

- Ovdje sam na razmjeni u sklopu programa "Erasmus plus". Lani sam diplomirao i odlučio doći u Vodnjan. Sve je odlično, ljudi mi se sviđaju jer su jako srdačni, kaže Fred na engleskom. S obzirom da zna i talijanski, reklo bi se da komunikacija u Vodnjanu nije problem, no priznaje da mještane malo teže prati kada skrenu u dijalekt. Uči pomalo i hrvatski, ima volje, ali naš mu je jezik za sada teži nego obuzdavati tovare.

Ne možemo, a da ga ne pitamo kako to da jedan mladi pravnik radi s tovarima u sklopu razmjene studenata i mladih iz Europske unije.

- Ah da, danas sam farmer, a već sutra ću biti za kompjuterom i pisati međunarodne projekte za udrugu. Završio sam javno pravo, ne da bih bio odvjetnik, nego za društveni angažman. I sviđa mi se sve što radim ovdje. Da li sam na zraku i u polju s dečkima iz udruge, da li se brinem o magarcima ili radim dosadnu papirologiju. To se sve mora učiniti i uživam u tome. Svaki dan mi je zanimljiv i drugačiji, kaže Frederic, koji inače dolazi iz grada Clermont-Ferrand. Grad nam nije poznat, ali Fred odmah objašnjava da je u njemu sjedište velikog proizvođača guma Michelina. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter