Do jučer na njivi - danas na tržnici i vašem pjatu

Pulska tržnica (M. MIJOŠEK)
Pulska tržnica (M. MIJOŠEK)

Voće i povrće proizvedeno na istarskim njivama, njegovano i ubrano s Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a), dolazi direktno na pulske tržnice. Svaka sezona, i godišnje doba, donose na stolove najraznovrsnije okuse i mirise svježe ubranih namirnica. Kupnjom ovakvih namirnica ne brinete smo o svome zdravlju jer ih,  budući da im treba vrlo kratko da stignu s njiva do stolova, nije potrebno dodatno tretirati, već i podržavate domaću proizvodnju te pomažete vrijednim ljudima da opstanu na tržištu u uvjetima sve veće globalizacije i kupovine u velikim trgovačkim centrima.

Uručeno 14 certifikata

Kupnjom od lokalnih proizvođača štitite i okoliš ali i podržavate autohtone sorte voća i povrća te samonikle proizvode. A kako bi vam u šumi ponude bilo lakše izbrati prave proizvode pobrinuo se projekt certificiranja seljačke tržnice u sklopu kojeg je proteklog tjedna 14 istarskih OPG-a dobilo certifikat kojim potvrđuju da ono što prodaju sami i proizvode. Svim su prekupcima i mešetarenju tako zatvorena vrata.

Certificirani proizvođači na svojim stolovima imaju istaknutu potvrdu na kojoj upoznajete točnu lokaciju na kojoj proizvode hranu koju prodaju te popis voća i povrća koje tijekom godina na svojim gospodarstvima uzgajaju. Kako bi bili još uočljiviji predane su im osim certifikata i posebni stolnjaci za stolove s oznakom "Proizvod hrvatskog seljaka".

Što mu znači ulazak u ovoj projekt upitali smo Valtera Peruška s OPG-a Erman koji na tržnici ovih dana prodaje svoju salatu, kupus, mrkvu. Kako nam veli, dobiveni certifikat zapravo potvrđuje da "sve što ima na stolu ima i na njivi". No, to su, dodaje, njegove mušterije i ovako već dobro znale. Kako nam priča, prijavljene njive, ali i plan sjetve za čitavu godinu, pregledala je komisija kojoj su se prijavili za certificiranje, tako da se ne može dogoditi da oni koji su zaslužili potvrdu na svome stolu prodaju nešto što sami ne uzgajaju. Kako nam pokazuje na njegovu certifikatu, na kojem je i slika njive na kojoj uzgaja povrće, piše kako tijekom godine tu može rasti cikla, mrkva, poriluk, salata, kupus, ali i mandarini, pomidori, paprika, tikvice…

Već 35 godina povrće uzgaja i na tržnici prodaje i Marija Božić s OPG-a Božić. Njeno se obiteljsko poljoprivredno imanje prostire na tri i pol hektara u Pomeru, a u proizvodnju i preradu povrća uključena je cijela obitelj. Osim domaćeg povrća Marija prodaje i rasadnice te kiseli kupus.

- Sve delamo sami, u fameji, mi smo pravo obiteljsko gospodarstvo, veli nam, pokazujući kiseli kupus koji je, dodaje, njezin pravi, domaći - od sjemena pa sve do kiseljenja.

Njezine riječi da je tijekom svih ovih godine stvorila dobru bazu mušterija koje joj se uvijek vraćaju potvrdila nam je i Irma Postolović koja je kod nje kupovala riječima da joj se uvijek rado vraća jer je kvaliteta odlična, cijene pristojne i uvijek je zadovoljna s onim što je platila. Dapače, uvijek se u borši nađe i koja šaka povrća više. (B. PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter