Do jeseni Tinjanština osvijetljena sto posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Tinjanštini je počela izgradnja treće faze mreže javne rasvjete kojom je obuhvaćeno 13 naselja koja ju dosad uopće nisu imala pa će njenim dovršetkom, planiranim za sredinu ljeta ili početak jeseni. pokrivenost ove općine javnom rasvjetom biti - stopostotna. Na području Tinjana javna se rasvjeta uvodi u sela Pejaki, Milotići, Brečevići, Milohanići, Rudići, Červari, Pilari, Vitasi, Pajci te u tinjansko Novo naselje. Na području Muntrilja rasvjetu dobivaju sela Pinčani i Starići, a na području Kringe osvjetljava se selo Brinjani.

Srezani računi za struju

U ova sela bit će postavljeno 125 rasvjetnih tijela s ekološkom LED-rasvjetom, a u nekoliko drugih sela koja rasvjetu već imaju postavit će se dodatnih 20-ak lampadina. Zemljane radove izvodi tvrtka Šporčić iz Delnica, a javnu rasvjetu gradi Jadrolux iz Splita, izabrani javnim natječajem. Kako općina Tinjan ima važeću odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova u špici turističke sezone, od 1. srpnja do 1. rujna, planirano je sve zemljane radove, odnosno iskope kanala za polaganje kablova obaviti tijekom lipnja, a onda ljeti montirati kablove, stupove i lampe, no ukoliko zbog vremenskih ili drugih razloga zemljani radovi ne budu dovršeni do 1. srpnja, prekinut će se pa nastaviti nakon 1. rujna.

Čitav projekt vrijedan je milijun kuna, od čega je 150.000 općina dobila na natječaju Ministarstva graditeljstva za komunalnu infrastrukturu, a preostalih 850.000 kuna pokrit će se kreditom. Ovime se dovršava višegodišnja rekonstrukcija i izgradnja javne rasvjete u općini Tinjan započeta 2015. godine, kada je u prvoj fazi zamijenjeno 370 klasičnih živinih lampadina novim ekološkim LED žaruljama u 40-ak sela. U drugoj fazi 2016. godine u desetak je naselja koja su imala javnu rasvjetu postavljeno dodatnih 50-ak ekoloških lampi, a ovom trećom fazom osvjetljavanje Tinjanštine se zaokružuje i u 60-ak naselja u cijeloj općini krajem ljeta svijetlit će ukupno oko 570 lampadina.

Zanimljivo je kako je ovaj projekt u tri faze riješen financijski i kakve je učinke po općinski budžet donio. Ranije je općina za 370 klasičnih lampadina plaćala mjesečni utrošak struje za javnu rasvjetu 24.000 kuna u zimskim mjesecima kada je potrošnja veća, a sada su to sveli na 5.000 kuna. Prva faza odnosno zamjena stare rasvjete novom u startu ih nije koštala ništa, jer je ugovoreno da se radovi vrijedni 1,2 milijuna kuna plaćaju narednih deset godina mjesečnim ratama od po 10.000 kuna, u što je uračunato i besplatno održavanje, uključujući i zamjenu pokvarenih ili razbijenih rasvjetnih tijela. Druga faza koja je koštala 250.000 kuna plaćena je iz općinskog proračuna.

Besplatno održavanje

U ugovor o desetogodišnjem besplatnom održavanju ulaze i lampadine postavljene u drugoj i trećoj fazi, a u Općini procjenjuju da će, kad se u funkciju stavi svih 570 lampadina, zimski mjesečni račun za struju biti oko 10.000 kuna, što je uz otplatu radova prve faze od također 10.000 mjesečno još uvijek manje od mjesečnog troška ranijeg utroška struje za mnogo manji broj rasvjetnih tijela. Kroz tih deset godina općina će na računima za struju uštedjeti 1,2 milijuna kuna, što taman pokriva sav trošak radova treće faze, a i još nešto ostane, tako da bi se gotovo moglo reći da je tinjanska javna rasvjeta - sama sebe financirala. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter