Do iduce Pule 6 novih cjelovecernjih filmova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do iduceg Pulskog filmskog festivala hrvatska kinematografija dobit ce šest novih cjelovecernjih igranih filmova, pocevši od dugometražnog igranog prvijenca Igora Mirkovica, "Nocni brodovi", koji bi se u kinima trebao poceti prikazivati u ožujku 2012.

Hrvatski audiovizualni centar najavio je na svojim stranicama i da ce se u ožujku dovršiti postprodukcija komedije "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovica, a u svibnju ce se premijerno prikazati kriminalisticka drama "Cvjetni trg" Krste Papica, prema scenariju Mate Matišica, djelomicno utemeljena na slucaju pogibije slucajnog prolaznika u obracunu mafije s kraja 90-ih.

U svibnju se ocekuje i film Branka Schmidta, "Ljudožder vegetarijanac", snimljen prema istoimenom romanu Alena Bovica o korupciji i nemoralu u hrvatskom zdravstvu. U postprodukciji je redateljski prvijenac cijenjene dokumentaristice Vlatke Vorkapic, "Sonja i bik", prica o borbi bikova i sukobu tradicionalnog svijeta Dalmatinske zagore i zagrebacke aktivistice za prava životinja.

Do nacionalnog filmskog festivala trebao bi biti gotov i novi nastavak omnibusa "Zagrebacke price 2" na temu ljubavi, u režiji Ivana Sikavice, Radislava Jovanova, Josipa Viskovica, Hane Vecek, Alde Tardozzija i Sare Hribar.

Pocetkom iduce godine završava snimanje dugometražne drame "Djeca jeseni" Gorana Rukavine, a u veljaci zapocinje snimanje drame "Halimin put" Arsena A. Ostojica, nastao prema scenariju bosanskohercegovackog pisca Fede Isovica. U prvom tromjesecju svoj cjelovecernji debitantski film "Drugi" pocet ce režirati Ivona Juka.

Vinko Brešan u novoj godini zapocinje sa snimanjem komedije "Svecenikova djeca", koji prikazuje neobicne metode u demografskoj obnovi jednog dalmatinskog otoka. Rijec je o drugoj Brešanovoj suradnji sa scenaristom Matom Matišicem, cija je istoimena drama praizvedena 1999. u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a s uspjehom je uprizorena i u slavnom moskovskom kazalištu Puškin.

Na proljece ce se poceti snimati još filmovi "Mirni ljudi" Ognjena Svilicica, kojeg je za scenarij nadahnula tragicna sudbina zagrebacke obitelji Ritz, "Obrana i zaštita" Bobe Jelcica, "Most na kraju svijeta" Branka Ištvancica, "Zagreb Capuccino" Vanje Svilicic, a u ljeto filmovi "Šuti" Lukasa Nole i "Otok ljubavi" Jasmile Žbanic, ciji je nositelj hrvatska tvrtka Produkcija Živa.

U pripremi su filmovi "Svinjari" Ivana Livakovica, "Hitac "Roberta Orhela i "Cudnovate zgode šegrta Hlapica" Silvija Petranovica.


Podijeli: Facebook Twiter