DO i Zemljišnoknjižni odjel uskoro u novoj zgradi

Do nove zgrade dolazit će se s bulevara (D. ŠTIFANIĆ)
Do nove zgrade dolazit će se s bulevara (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon tri godine radova, rekonstrukcija zgrade bivše vojarne "Istarskih brigada" u Rovinjskoj ulici u Puli polako se bliži kraju. Riječ je o zgradi koja se uređuje za potrebe Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te Zemljišnoknjižnog odjela koji sada dijele prostorije s Općinskim i Županijskim sudom u Kranjčevićevoj ulici. Iz Ministarstva pravosuđa doznajemo da bi trebali biti dovršeni do konca ožujka ove godine.

Rekonstrukcija zgrade, započeta u travnju 2011., obavlja se u okviru ugovora Projekt potpore pravosudnom sektoru JSSP-CW-4 i trebala je trajati samo jedanaest mjeseci. Ugovorena je cijena od 15,5 milijuna kuna, a sada, nakon tri godine, u Ministarstvu vele da je ugovorena cijena radova 21,1 milijuna kuna.

Zbog čega su radovi prolongirani i otkud najednom za više od 5,6 milijuna kuna skuplji, doznajemo na terenu.

Naime, kako saznajemo, građevinari su se na samom početku radova suočili s problemom nepostojanja temelja zgrade izgrađene početkom prošlog stoljeća. Da bi bilo što mogli rekonstruirati bilo je potrebno najprije injektiranjem ugraditi temelje, što je prilično složen i dugotrajan proces.

Sudeći prema viđenom, radovi bi mogli ipak potrajati još koji mjesec duže nego što planiraju u ministarstvu. Pulsko Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo te Zemljišnoknjižni odjel s pisarnicom ipak će se još ove godine naći u novim prostorijama, a zgrada u Kranjčevićevoj tada će u potpunosti pripasti Općinskom i Županijskom sudu. Građani koji trebaju vlasnički list neće više zbog toga odlaziti na Općinski sud u Kranjčevićevu i na hodnicima se susretati s pritvorenicima u lisicama koje pravosudni policajci iz zatvora dovode na raspravu. (M. KOŠTA; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter