Do Huma cestom punom rupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na cesti Roc - Hum u selu Brnobici stvorilo se nedavno ulegnuce na cesti, a još se dva potencijalna naziru u neposrednoj blizini. Zavoj kod crkvice Gospe od Snijega saniran je prije godinu, dvije, a vec su se pojavile rupe u asfaltu, žale se u Brnobicima.

Županijska uprava za ceste u nekoliko je navrata sanirala najkriticnije dijelove sedam kilometara duge ceste od Roca do Huma, no Humljani s tom cestom doista nemaju srece. Dionica na ravnici prije uspona za Hum, unatoc sanaciji, puna je rupa i zakrpa, a sada su se pojavila oštecenja i u Brnobicima.

Na lokalnoj cesti, koja prolazi kroz spomen-kompleks Aleje glagoljaša, sve je više prometa, tako da ponekad u špicama zna proci i petnaestak autobusa dnevno, a neki od njih, oni na kat, teški su i 20-ak tona. Ogranicavanje prometa nije rješenje. Ako u najmanji grad na svijetu dolaze autobusi, treba napraviti cestu koja ce podnijeti takav promet, ljute se na Humšcini.

Cinjenica je da je upravo sanacija te ceste svake godine na vrhu gradskih prioriteta upucenih ŽUC-u. Gradonacelnik Buzeta Valter Flego istice da je i krajem prošle godine tražio od ŽUC-a da tu dionicu uvrsti prioritetno u plan održavanja za ovu godinu.

- Prije petnaestak dana s predstavnicima ŽUC-a razgovarali smo o cestama u njihovoj nadležnosti pa tako i cesti za Hum. Rekli su da znaju za mrežaste pukotine, rupe i oštecenja i da ce najkriticnije dijelove sanirati ovog ljeta, prenio je Flego.

- Cesta Roc - Hum nije gradena za teški promet, autobusni i kamionski. Za temeljitu rekonstrukciju trebala bi znacajna sredstva, a taj pravac nije prioritet uzme li se u obzir broj vozila, izjavio je ravnatelj ŽUC-a Robi Zgrablic.

Veliki broj turista u Hum dolazi autobusima. Gotovo pola ih se odnosi na ekskurzije školske djece iz svih krajeva Hrvatske, a ostalo su inozemni gosti, ponajviše Talijani, Nijemci, Englezi, Francuzi pa i Rusi i Japanci. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter