Do heroina u Puli za samo 20 minuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo 20 minuta potrebno je za nabavku heroina u najvećem istarskom gradu Puli, koja po tom pitanju drži neslavno prvo mjesto ispred Splita, Zadra, Varaždina, Rijeke, Zagreba i Osijeka.

Rezultati su to istraživanja uglednog stručnjaka za droge dr. Slavka Sakomana, profesora Sveučilišta u Zagrebu i voditelja Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u zagrebačkom KB-u Sestara milosrdnica, a koje je prenijela Slobodna Dalmacija. Istraživanje o dostupnosti, cijeni i kvaliteti droga provedeno je od siječnja do ožujka.

Prema tim podacima, za nabavku heroina u Puli je potrebno samo 20 minuta, kokaina 23, a za džoint 14 minuta, čime se Pula svrstala na prvo mjesto kao grad u kojem se najbrže mogu nabaviti te tri vrste droge u Hrvatskoj. Amfetamini se pak u Puli mogu nabaviti za 38 a ecstasy za 34 minute.

Za usporedbu, odmah nakon Pule u nabavci heroina "najbrži" je Split, u kojem se ta droga može nabaviti za 27 minuta. Slijede Zadar (40), Varaždin (50), Rijeka (52), Zagreb (64) te Osijek (160 minuta).

Komentirajući brzinu nabavke opijata dr. Sakoman kaže da razlog za takvo stanje treba tražiti u odnosu snaga između lokalnog organiziranog kriminala i represivnog aparata.

Pula prednjači i po niskoj cijeni heroina koji se može nabaviti za 94 kune za dozu, ali i kokaina koji stoji samo 104 kune, za razliku od primjerice skupog Zadra gdje ta droga košta 175 kuna.

Najjeftiniji džoint može se kupiti u Zagrebu za 23 kune, amfetamini su sa 78 kuna za dozu najjeftiniji u Varaždinu, a ecstasy je najpovoljniji u Zagrebu, 40 kuna.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju rekao dr. Sakoman, u desetak centara za izvanbolničko liječenje anketirano je 200 ovisnika uključenih u proces tretmana. Ovisnici su sami sebe procijenili kao upućene u događaje na uličnoj narkosceni.

Kao najtraženija droga u Hrvatskoj na prvom je mjestu heroin, slijede ga amfetamini, kokain, opioidni lijekovi, tablete, ecstasy i nove sintetičke droge.

Prema istom istraživanju, Istra je po broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika na prvom mjestu u Hrvatskoj. Naime, na 100 tisuća stanovnika ima 588 ovisnika. (S. PERŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter