Do građevinske dozvole za desetak dana?

Novost je što će investitor morati prijaviti početak radova osam dana prije nego krene graditi (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Novost je što će investitor morati prijaviti početak radova osam dana prije nego krene graditi (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o gradnji, koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te time smanjiti administraciju i troškove.

Iako i dalje zatrpani zahtjevima za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, lokalne uprave ipak bi mogle odahnuti jer znatno manja dokumentacija i brže izdavanje dozvola trebalo bi ih, barem u proceduralnom smislu, rasteretiti.

Novost je uvođenje jedinstvene dozvole, takozvane e-građevinske, koja će se izdavati na osnovu minimalne projektne dokumentacije, a vrijedit će tri godine i u tom će roku morati započeti i gradnja.

Novi je zakon za nadležna tijela znatno povoljniji jer skraćuje broj procesnih radnji. Velika se odgovornost prebacuje na investitore i projektante, koji trebaju sami mnogo toga odraditi prije nego što podnesu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Pojednostavljeno rečeno, tek kada na terenu "snime" i provjere sve komunalne uvjete, mogu krenuti u izradu glavnog projekta, koji naravno mora biti u skladu s prostornim planovima.

Konkretan rok za izdavanje dozvola nije propisan i dalje ovisi o ispunjenju svih zakonskih uvjeta prije njihovog izdavanja, a razlika je u tome što investitori više nemaju obvezu plaćanja komunalnog/vodnog doprinosa prije izdavanja građevinske dozvole, već po njenoj izvršnosti, što bi moglo malo ubrzati postupak. No, propisano je da je službena osoba na zahtjev stranke dužna donijeti rješenje najkasnije u roku od 60 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.

- Investitori po novom zakonu moraju sami prije podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole pribaviti posebne uvjete građenja i potvrde. Očekujemo da će se izdavanje građevinske dozvole rješavati u zakonskom roku, a često puta i prije. Primjerice, ako investitor preda uredan zahtjev i pribavi izjašnjenja vlasnika susjednih nekretnina, građevinska bi se mogla izdati i u roku od 10-ak dana, veli pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje u Gradu Puli Giordano Škuflić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter