Do filma o Vukovaru kroz samodoprinos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S iskustvom u snimanju "Neretve" svojevrsnim narodnim doprinosom filmski redatelj Veljko Bulajic i u poznim godinama ne odustaje od namjere da snimi svoj posljednji veliki ratni spektakl. Ovaj put bi to trebalo biti ozbiljno umjetnicko djelo o Vukovaru koje bi ratna stradanja toga grada na dostojan nacin predocilo inozemnoj publici. Svoj naum i projekt predstavio je Udruzi gradova, koja ce, kako se najavljuje, pozvati stotinjak hrvatskih gradova da iz svojih proracuna izdvoje sredstva za snimanje ovog filma.

Predstavnici Udruge gradova, na celu s rijeckim gradonacelnikom Vojkom Obersnelom, vec su se sastali u Zagrebu i izraženo je uvjerenje da ce se, s obzirom na znacaj teme, gradovi odazvati te da takav projekt treba poduprijeti. Bulajic objašnjava da bi za manji komorni film, uz korištenje dokumentarnih snimaka, bila dostatna i sredstva HAVC-a, ali da je inozemnim prikazivacima neprihvatljivo da scene poput bitke na Trpinjskoj cesti, na Sajmištu ili one u bolnici i skloništima budu dokumentarne.



- Inozemni distributeri ne žele igrano-dokumentarni žanr, stoga treba osigurati dodatna sredstva putem donacija, sponzorstava i potpore gradova, istice Bulajic te naglašava da bi idealan proracun za taj film bio od dva do tri uobicajena proracuna za hrvatski film (od 15 do 20 milijuna kuna). Potpora gradova bila bi tako velik iskorak u razmišljanju, a važno je i to da bi u procesu snimanja u Vukovaru tom gradu ostalo 35 posto sredstava uloženih u realizaciju projekta. Podsjetio je da su na slican nacin gradovi pomogli filmovima u Italiji (20. stoljece), Francuskoj (Pad Pariza) te u Poljskoj (Katinska šuma).

- Da nije bilo borbe za Vukovar, ne bi bilo ni Hrvatske, a osim toga, filmom želimo i da mladi shvate kako i zašto su se branitelji, od kojih mnogi tada njihovi vršnjaci, borili za taj grad. Od pocetka agresije na Vukovar do njegova pada film ce prikazati sukob dvaju svjetova, s jedne strane vojske i prošlosti, a s druge civila i mladih koji cuvaju svoje živote, dodao je Bulajic.

Film se priprema vec tri godine, scenarij je završen, uskoro bi se trebala zatvoriti i financijska konstrukcija. Potporu su vec dali Hrvatski sabor i njegovi odbori za ratne veterane te za obrazovanje znanost i kulturu, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca. S iskustvima na slicnim projektima, poput "Kozare", "Vlaka bez voznog reda" i vec spomenute "Neretve", možda konacno vidimo i prvi veliki film o Domovinskom ratu i gradu heroju.

No, iskustvo s Hadžicevom filmskom pricom o Vukovaru od prije nekoliko godina traži i dodatni oprez, pogotovo što se u cijeloj prici ne spominju i živi svjedoci i junaci Vukovara. Za svaku usporedbu i ravnanje dobro je imati na umu dokumentarac kolegice Višnje Starešine o vukovarskim protagonistima. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter