Do autobusa i nazad 15 kilometara svaki dan

Učenici čekaju kurijeru na mostu Pićan
Učenici čekaju kurijeru na mostu Pićan

Gologorički dol jedan je od skrivenih prirodnih dragulja Istre, ali život za žitelje ove udoline i okolnih sela, baš zbog prometne zabačenosti, zna biti težak. Osim što im ni, primjerice, vodovod još nije stigao, jedan od problema koji tišti mještane tiče se školskog prijevoza.

Veći dio srednjoškolaca s ovog područja, koje spada u općinu Pićan, polaze srednju školu u Pazinu, a do nje mogu doći školskim autobusom koji kreće s provizornog autobusnog stajališta kraj mosta Pićan, na skretanju za Kukurine.

- Do ove stanice, koja nije ni službena, svakodnevno moram dijete voziti 15 kilometara, kaže ogorčeni roditelj Anton Celić iz Krbuna koji smatra da bi nadležne službe trebale organizirati autobusni prijevoz do Krbuna s obzirom da se u selima toga kraja, Tupljaku, Krbunama, Gologoričkom Dolu, kao i okolnim selima nalazi gotovo 20 srednjoškolaca koji bi koristili školski autobus.

Odgovor na pitanje je li Županija tu dužna organizirati školski prijevoz potražili smo kod pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricije Smoljan.

- Vlada Republike Hrvatske donijela je 23. kolovoza Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju rujan-prosinac 2012. godine… Učenici srednjih škola izjednačeni su sa svim ostalim putnicima, neovisno o dostupnosti javnom linijskom prijevozu i udaljenosti do najbližeg autobusnog stajališta, stoji u odgovoru pročelnice Smoljan.

"U konkretnom slučaju potrebe produžetka linija, odnosno povezivanja s Pazinom, postoji mogućnost da prijevoznik zatraži izvanredno ili redovno usklađivanje voznih redova odnosno dozvole za obavljanje javnog linijskog prijevoza prema Pazinu… Druge mogućnosti sufinanciranja, osim sufinanciranja jedinica lokalne samouprave (ukoliko su u mogućnosti), zasad ne postoje."

Ravnatelj pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Josip Šiklić zatražio je od riječkog prijevoznika, Autotransa, produžetak linija do stajališta Krbune, Tupljak, Floričići i Gologorički Dol.

"Na usklađivanju voznih redova za prometnu 2013. godinu možemo predložiti nove vozne", stoji u odgovoru koji potpisuje direktor sektora putničkog prometa Domagoj Crnčić. No, hoće li doći do uvrštenja traženih linija iz odgovora se nije dalo iščitati. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter