Do auta kreditom, leasingom ili gotovinom?


S kriznim valom 2008. i 2009. godine se prodaja novih automobila doslovce prepolovila, a potom nastavila s padom. Kupiti novi automobil praktički je postao luksuz. Nema više zalijetanja u kredite koji su se nekoć dijeli bez sudužnika i jamaca uz vrlo nisku kamatu, niti mijenjanja vozila svakih nekoliko godina. Doista, nekoć se automobil kupovao prema vlastitim željama i stilu, dok se danas traži što povoljniji i ekonomičniji.

- Kupci novih automobila najčešće se odlučuju na gotovinsko plaćanje, a dodatno ih privlači činjenica da za gotovinu ostvaruju brojne pogodnosti, kaže Igor Krajcar, voditelj prodaje u pulskom Opel i Chevrolet salonu AutoWill.

Ako se klijenti i odlučuju na obročno plaćanje, prvenstveno mislimo na fizičke osobe, Krajcar tvrdi da je tada kredit puno zastupljeniji u odnosu na leasing. Primjerice, za kredit nije potrebno učešće od 20 posto na ukupnu cijenu vozila, a isto tako, nije potrebno otplatiti vozilo po završetku otplate. Leasing kuće pokušavaju zanimljivim paketima privući kupce, poput primjerice besplatnog kasko osiguranja, no ipak je većina onih koji imaju novac za vozilo ili pak žele čitav iznos, bez učešća, dobiti na obročno plaćanje, najčešće na period od sedam godina.

Postoji i opcija staro za novo, koju je moguće dogovoriti u svakom autosalonu. Rabljena vozila kasnije se preprodaju, a kupci osjetno umanje iznose plaćanja za nova.  

Kredit je isplativiji način financiranja nego leasing jer su mjesečne rate niže, ali pri odabiru valja biti oprezan jer kamata koju kupac plaća banci, ukoliko nije fiksna, podložna je promjenama. S druge strane, malim obrtnicima ili poduzetnicima leasing je isplativiji način kupnje. Tvrtke plaćaju leasing iz prihoda firme, troškovi vozila su zapravo trošak poslovanja, što je dobro rješenje jer ne zahtijeva veliku količinu financijskih sredstava u jednom trenutku. U tom slučaju kupac, odnosno njegova tvrtka nisu vlasnici vozila, već je pravi vlasnik leasing kuća, a tek po isteku poduzetnik može otkupiti vozilo po cijeni znatno nižoj od prodajne. Leasing je dobra opcija onim osobama koji ne mogu dobiti kredit, a zgodan je i za one koji planiraju zamijeniti vozilo po isteku novim, jer u tom slučaju se iznos umanjuje onoliko koliko je klijent platio za prvo vozilo korišteno na leasing. (Napisao i snimio Krešimir TADIJIĆ)

Leasing da ili ne? 

PREDNOSTI

- jednostavnost, brzina i fleksibilnost kod ugovaranja i realizacije leasinga

- korisnik leasinga u određenim slučajevima zadržava veću likvidnost

NEDOSTACI

- poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ne mogu porez obračunati na kamate leasing-društva te ga iskoristiti kao pretporez, a banka na kamate ne zaračunava PDV

- često skuplji način financiranja

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter