Do 2.ožujka moguće podnijeti godišnju prijavu poreza

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Već nekoliko godina se ne mogu ostvariti veliki povrati poreza jer su ukinute brojne porezne olakšice. Među ostalima od ove godine više nema uvećanog osobnog odbitka u poreznim prijavama za stanovnike sjevernih istarskih općina i gradova, jer su ukinute olakšice za brdsko-planinska područja.

Neke se olakšice mogu ostvariti samo tijekom godine, ali ne i naknadno, podnošenjem prijave. To se odnosi na izdatke za dobrovoljno mirovinsko osiguranje. Međutim, neke olakšice su unatoč svemu ostale, i upravo je mjesec veljača posljednja prilika da ih se iskoristi podnošenjem godišnje porezne prijave. Krajnji rok za dostavu je prvi radni dan ožujka (ponedjeljak, 2.03.). Očekuje se da će krajem veljače ispostave Porezne uprave produžiti radno vrijeme kako bi mogle prihvatiti sve pristigle prijave. Alternativa je slanje preporučenom poštom. U tom je slučaju bitno da je poštanski pečat na kuverti od veljače ili najkasnije od 2. ožujka. Godišnja porezna prijava se predaje u ispostavu Porezne uprave prema sjedištu prebivališta poreznog obveznika.

Preklani je prvi put uvedena, a sada najavljeno da je ovo posljednja godina kada porezni obveznici mogu dobiti povrat temeljem dobivene dividende. Naime, svaki dioničar ili vlasnik udjela u nekoj tvrtki koji je lani dobio i lipu dividende ista mu je oporezovana. Podnošenjem godišnje porezne prijave moguće je ostvariti povrat poreza za naplaćen porez za dividendu do 12 tisuća kuna. Iznimka su dividende isplaćene iz dobiti ostvarene prije 2001. godine. U tom slučaju nije bilo naplate pa nema ni povrata poreza. Međutim, i dalje je mali broj poreznih obveznika koji su vlasnici udjela ili dionica, a još je manji broj tvrtki (Istarska kreditna banka Umag, Adris grupa, HT…) koje isplaćuju dividendu pa će ovu mjeru tek rijetki osjetiti.

Ono što obuhvaća veći broj građana je povrat poreza temeljem neiskorištenog osobnog odbitka. Naime, lani je nemali broj građana bio na bolovanju više od dva mjeseca i u razdoblju u kojem su bili na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nisu ostvarivali oporeziv dohodak pa samim time nisu koristili mjesečni neoporeziv osobni odbitak. To vrijedi i za one kojima su neredovito isplaćivane plaće ili koji nisu u potpunosti iskoristili neoporezive odbitke zbog velike razlike u plaćama iz mjeseca u mjesec. Upravo je godišnja porezna prijava posljednji trenutak da se to iskoristi. (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter