Do 2030. godine smanjiti Co2 za najmanje 40 posto

Sporazum su potpisali gradonačelnici Pule, Pazina, Buzeta, Poreča, Rovinja i Labina (D. B. P.)
Sporazum su potpisali gradonačelnici Pule, Pazina, Buzeta, Poreča, Rovinja i Labina (D. B. P.)

Stavljajući svoj potpis na Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, gradonačelnici Pule, Rovinja, Buzeta, Pazina, Labina i Poreča obvezali su se jučer na smanjenje emisije Co2 na svom području za najmanje 40 posto do 2030. godine, i to učinkovitom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije. Također, obvezali su se na usvajanje integriranog pristupa ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

Sporazum gradonačelnika potpisan je u prostorima Istarske razvojne agencije (IDA), čiji je direktor Boris Sabatti podsjetio da su gradonačelnici prije tri godine u Bruxelessu potpisali sporazum za provedbu energetskog klimatskog paketa  EU "20 20 20", te da se ovaj novi sporazum odvija u sklopu projekta Life Sec Adapt, čija je  ukupna vrijednost 24 milijuna kuna.

Za šest gradova sedam milijuna

- Šest istarskih gradova koji su potpisnici sporazuma na raspolaganju imaju ukupno 7 milijuna kuna i iznimno nam je drago sa su Buzet, Pula, Rovinj, Labin, Poreč i Pazin prvi gradovi u Hrvatskoj koji su pristupili potpisivanju Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, naglasio je Sabatti i dodao da je IDA-i prošao novi projekt kojem će u energetsku učinkovitost uključiti i preostala četiri istarska grada.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić tom je prigodom istaknuo da se protiv klimatskih promjena moramo boriti zajedništvom kako gradova Europe tako i SAD-a, Azije, poglavito, Kine.

- Ili ćemo nešto učiniti, ili ćemo osjećati posljedice, jer zemlja se uvijek znala obraniti od čovjeka, kazao je Miletić, dodajući da u Gradu Puli provode niz projekta kojima potiču energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Izdvojio je uvođenje projekata energetski učinkovite javne rasvjete, ali i brojne projekte u zgradarstvu, dodajući kako razmatraju mogućnost uvođenja takozvanog "zelenog transporta", što bi značilo prelazak javnog gradskog prijevoza i komunalnih vozila s diesel goriva na prirodni plin.

Labin je prvi u Hrvatskoj

Miletić je na kraju ustvrdio kako je Istra uvijek bila predvodnica pozitivnih ideja i avangarda, a to se potvrdilo, dodao je, i kada je riječ o energetskoj učinkovitosti.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika naglasio je da je Labin po broju stanovnika i energetski obnovljenih zgrada prvi u Hrvatskoj. Podsjetio je kako su uveli energetski učinkovitu javnu rasvjetu, te su među prvima imali električnu punionicu automobila, rekavši da Labin uskoro dobiva dvije privatne solarne elektrane. Spomenuo je labinski vrtić i jaslice u kojima su montirali dizalice topline i solarne panele.

Istarski župan Valter Flego rekao je da mu je drago da su istarski gradovi donijeli ciljeve izrade energetskih bilanci i energetske preglede.

- Zajedništvom trebamo pokazati da ćemo se boriti protiv klimatskih promjena, a obvezali smo se da ćemo do 2018. godine napraviti akcijske planove po gradovima kako bi smanjili ispuštanje  stakleničkih plinova i Co2. Slobodno mogu reći da smo popisivanjem ovog sporazuma pioniri u Hrvatskoj, što mi je iznimno drago, no to donosi i obvezu i odgovornost u ispunjavanju zadanih ciljeva koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, zaključio je Flego. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter