Do 2020. Pula će dobiti moderan nautičko-turistički kompleks Sv. Katarina - Monumenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji HGK-Županijske komore Pula i tvrtke Coin inženjering d.o.o. danas je u velikoj dvorani HGK-ŽK Pula predstavljen projekt nautičko - turističkog kompleksa Sveta Katarina-Monumenti, kojeg će na toj lokaciji realizirati tvrtka u vlasništvu poduzetnika Danka Končara.

Kako je u uvodnoj riječi istaknula predsjednica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić, ova je prezentacija drugo ime za važno poslovno događanje, odnosno povijesni trenutak za razvoj grada Pule, koja će realizacijom projekta Sveta Katarina - Monumenti simbolički i stvarno zakoračiti na drugu stranu pulskog zaljeva.

Nazočnima na prezentaciji, a njih je bilo toliko da su neki čitav događaj odgledali na nogama, obratio se i poduzetnik Danko Končar, čija tvrtka Kermas Istra na našem poluotoku ulaže i u projekt golfa na lokaciji Porto Mariccio. Što se tiče Končarovih poslova u Hrvatskoj, računajući istarska ulaganja i ulaganja u brodogradnju, obnovljive izvore energije i nautiku na dalmatinskom području, ukupne su investicije već premašile iznos od 450 milijuna eura.

Klasičnu prezentaciju projekta praćenu atraktivnim slajdovima odradila je Barbara Peruško iz tvrtke Coin. Prezentacijom je obuhvaćeno razdoblje od vremena Venecije, kada su u stvari lokacije praktički i dobile ime koje su zadržale do današnjih dana: Monumenti po starim mlinovima, a otočić Sveta Katarina po kapelici koja se tamo nalazila. Kroz svojevrsnu, izuzetno zanimljivu povijesnu razglednicu okupljeni su mogli vidjeti što se na drugoj strani Pulskog zaljeva događalo tijekom nekoliko zadnjih stoljeća, sve do modernih vremena i odlaska hrvatske vojske s te lokacije, koja je u vremenu nakon toga više stradala nego tijekom savezničkog bombardiranja tijekom posljednjih godina rata.

Moderna povijest na određeni način počinje 2000. godine kada je osnovana tvrtka Brijuni rivijera. Slijedeći važan trenutak za ovu lokaciju dogodio se 2011. kada je raspisan međunarodni natječaj na kojem je prihvaćena ponuda tvrtke Kermas. "Nepunih" šest godina kasnije, investitor je doveden pred čin konačne primopredaje objekta. Pred njim više nema formalnih zapreka da se krene u konkretnu realizaciju projekta koji je procijenjen na 65 milijuna eura, a trebao bi biti dovršen do proljeća 2020. godine.

Okupljenima, među kojima je bilo dosta lokalnih poduzetnika i obrtnika, do detalja je pokazana vizualizacija sa svim parametrima, rasporedom zgrada, njihovom namjenom i gabaritima, dinamikom izgradnje i planiranim rokovima.

Na koncu, riječ je uzeo istarski župan Valter Flego, koji je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se nekadašnje vojne zone konačno stavljaju u funkciju.

- Nadam se da su sada uklonjene sve prepreke i da će se ovaj projekt uspješno razvijati. Nadam se da smo konačno svi shvatili koliko nam trebaju takve investicije koje otvaraju radna mjesta. Molim vas da prilikom odabira izvođača radova i ljudi koji će tamo biti zaposleni kad projekt bude gotov vodite računa o kvalitetnim ljudskim potencijalima koje ima naša regija, kazao je župan Flego.

Okupljene je pozdravio i državni tajnik iz Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, a potom su svi sudionici prezentacije pozvani na samu lokaciju, na kojoj, zahvaljujući dobrom poslu Lučke kapetanije Pula, više nema olupina u moru, ni na obali, a uklonjene su i sve ribarice koje su nekoliko godina tamo servisirale svoje mreže i opremu, ne vodeći pritom previše računa o otpadu koji ostavljaju za sobom.

Početak radova sada je pitanje dana, a prvo što treba odraditi je zahtjevna sanacija mosta do otočića Sveta Katarina, koji je sada previše oštećen da bi podnio teret teške građevinske mehanizacije. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter