Do 2020. Istra planira povući 200 mil. eura iz EU-a

Sudionici seminara AdriGov (A. POKRAJAC)
Sudionici seminara AdriGov (A. POKRAJAC)

U Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama započeo je dvodnevni seminar "Strateško planiranje na regionalnoj bazi". Seminar se provodi u sklopu programa AdriGov, a na njemu se govori o strategijama privlačenja sredstava EU-a od 2014. do 2020. godine. Oriano Otočan, pročelnik županijskog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove, u uvodu je naglasio da je Istra do sada iz EU fondova povukla 110 milijuna eura, najviše za izgradnju Kaštijuna i kanalizacije u Poreču, ali i za niz manjih projekata.

- Puno očekujemo od natječaja za poslovnu infrastrukturu, vrijednog 200 milijuna kuna, koji je u tijeku. Za ovaj program kandidirat ćemo  tri projekta - uređenje Završja kao difuznog hotela, podzemni grad u Labinu i Centar za izvrsnost u ugostiteljstvu i turizmu u Rovinju, istaknuo je Otočan.

Otočan je najavio da bi Istra do 2020. trebala privući 200 milijuna eura iz EU fondova. - Najveći nam je problem centralizacija. Iako smo u privlačenju poticajnih sredstava najuspješniji u Hrvatskoj i među najboljima sa obje strane Jadrana, od među 400 prijavljenih projekata za dobivanje sredstava za tehničku dokumentaciju u Ministarstvu regionalnog razvoja nije prošao ni jedan iz Istre, a kandidirano ih je 50. Imamo 50-tak stručnjaka za pripremu dokumentacije, pa vjerujemo da ćemo uspjeti realizirati naše planove. Problem je osiguranje 10 do 20 posto vlastitih sredstava, pa za planiranih 200 milijuna eura moramo osigurati 20 do 40 milijuna eura, zaključio je Otočan.

Francesco Cocco, generalni tajnik Jadransko-Jonske regije,  prenio je sudionicima simpozija primjer najmanje talijanske regije Molise, koje je privukla toliko sredstava iz EU-a da je od najsiromašnije regije po BDP-u došla na razinu najrazvijenijijih regija.

Slobodan Marković, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih poduzeće iz Banje Luke, upoznao je prisutne s programima korištenje pred pristupnih sredstava EU u Republici Srpskoj. Prenio je iskustva s radom transgraničnih klastera, u kojima sudjeluju i tvrtke iz Hrvatske.

Prvog rada savjetovanja Paolo Rotoni, projektni menadžer iz regije Marche, izložio je EU strategiju za Jadransko-Jonsku regiju. Sandra Soldini, voditeljica za razvojne projekte Infomesta, izlagala je o projektima regionalnog strateškog planiranja od 2014. do 2020. godine. O strukturnim fondovima u novom razdoblju govorila je Andrea Vugrinović, dok je primjere dobre prakse iznijela Manuela Fischangar iz regije Friuli Venezia Giulia. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter