Do 2016. Hrvatska će u ceste uložiti 23 milijarde

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U razdoblju od 2013. do 2016. godine u gradnju, rekonstrukciju i održavanje javnih cesta prema Vladinom Programu građenja i održavanja javnih cesta za spomenuto razdoblje uložit će se ukupno 23 milijarde kuna, od toga 38 posto na autoceste, 47 posto u državne ceste, a 15 posto u županijske i lokalne. Među ostalim, iz Vlade najavljuju i uvođenje novih stimulativnih modela plaćanja cestarine, da bi elektronička naplata obuhvatila barem 50 posto ukupne naplate cestarine.

Prema podacima resornog ministarstva, elektronička naplata u ovoj je godini na autocesti Zagreb - Rijeka dosegnula 35 posto ukupne naplate.

Budući da su Hrvatske autoceste ove godine realizirale veći dio posla na autocestama, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, u narednoj godini ostaje završavanje čvora Kosnica kod Zagreba te proširenje dionice autoceste Zagreb - Goričan kod Svete Helene, a više će se pažnje posvetiti poboljšanju uvjeta na državnim i lokalnim cestama.

U Hrvatskoj je, prema podacima resornog ministarstva, 19 posto kolnika na državnim cestama nesigurno za vožnju, a na njih 38 posto vožnja je neudobna. Globalno, u dobrom je stanju 31 posto kolnika, njih 43 posto zadovoljavajuće, a četvrtina kolnika državnih cesta u lošem je stanju.

U redovno održavanje javnih cesta do 2016. godine uložit će se 4,7 milijardi kuna ili sedam posto više od dosadašnjeg prosjeka. U poboljšanje sigurnosti i sanaciju opasnih mjesta uložit će se još 5,4 milijarde kuna ili u prosjeku 1,5 milijardi kuna godišnje.

Među ostalim odlukama, Vlada je na jučerašnjoj sjednici uredbom korigirala indeks razvijenosti na temelju kojeg gradovi i općine dobivaju status potpomognutih područja. Prema tumačenju ministra Grčića, neke su općine i gradovi ispali s liste jer su povećali broj stanovnika, iako to nije bila posljedica razvoja, već povratka prognanih. Korekcijom tog kriterija, u sustav potpomognutih područja vraća se 25 jedinica lokalne samouprave. Potpomognuta područja primjenom novog zakona o regionalnom razvoju uključivala bi 264 jedinice lokalne samouprave, od toga njih 99 prvi put, dok bi 56 gradova i općina napustilo sustav jer je prešlo granicu od 75 posto prosjeka razvijenosti za cijelu Hrvatsku. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

Produljen rok za prijavu prebivališta

Vlada je jučer za godinu dana produljila rokove zakupcima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za ulazak u sustav koncesija. Novu su šansu dobili i svi koji su zakasnili s prijavom prebivališta nakon što im je istekla osobna iskaznica. Budući da je tu obvezu ispunio mali broj građana, Vlada je produljila rok prijave prebivališta, a produljene su i koncesije za priređivanje igara na sreću do kraja 2014. godine.


Podijeli: Facebook Twiter