Do 2015. uvesti selektivno prikupljanje otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupacija održavanja cistoce Udruženja komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore sastala se u Porecu kako bi raspravila nacrt zakona o otpadu.

- Rokovi su definirani pristupnim ugovorom Republike Hrvatske Europskoj uniji, rekao je Aleksandar Rajilic iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode predstavljajuci nacrt zakona.

Do 2020. je rok do kada bi Hrvatska morala prestati biorazgradivu komponentu odlagati na odlagalište, rekao je Rajilic. Do 2015. godine treba uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada, papira, metala, stakla na samom mjestu nastanka.

Govoreci o iznosu naknade koja se naplacuje gradanima za odvoz komunalnog otpada Rajilic je dodao kako novi Zakon o otpadu predvida izradu posebnog propisa koji ce detaljnije razraditi gospodarenje otpadom i model izracuna naknade koja ce sadržavati paušalni dio naknade namijenjen za održavanje hladnog pogona sustava odvoza otpada, dok ce se varijabilni dio razlikovati ovisno o vrsti i kolicini otpada.

Sudionici sastanka smatraju da u zakon treba uci i zbrinjavanja mulja, naknade za odvoz otpada prema masi ili volumenu, te uspostavu sustava kontrole onoga što ce se odlagati u spremnike.

Voditelj Grupacije Tomislav Curko kao jedan od clanova radne grupe zadužene za izradu nacrta Zakona okupljenima je rekao kako ce se njihove primjedbe prikupiti, uobliciti i poslati na razmatranje kao stav Grupacije. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter