Do 16 sati glasovalo 28,84% birača, u Istri 27,66%

Izborno mjesto Nova Vas (J. PREKALJ)
Izborno mjesto Nova Vas (J. PREKALJ)

Nešto više od 900 tisuća birača, odnosno njih 28,84 posto, iskoristilo je svoje pravo i glasovalo do 16 sati u drugom krugu lokalnih izbora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Broj birača je za oko četiri posto manji u odnosu na prvi izborni krug, kada je do 16 sati glasovalo gotovo 33 posto birača. Ipak, u odnosu na lokalne izbore od prije četiri godine (glasovalo 26, 53 posto birača) broj izašlih birača danas je veći.

Izlaznost je zadovoljavajuća, ali još uvijek niža nego očekujemo, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. 

Najbolji odaziv je u Gospiću (47, 29 posto), a najlošiji u Rijeci (18,70 posto). Sa 41, 41 posto izašlih birača, Ličko-senjska županija je na vrhu, a Međimurska županija (23, 01 posto) na dnu ljestvice izlaznosti. Podatke o odazivu dostavilo je 5. 262 od ukupno 5. 490 biračkih mjesta, odnosno 95,8 posto. 

Pravo biranja u drugome izbornom krugu ima 3, 3 milijuna građana. DIP je zaprimio četiri prijave iz policijskih uprava, no, kažu, nije bilo ozbiljnijih problema, riječ je uglavnom o verbalnim sukobima. (Hina)

Slab odaziv u Istri obilježava i drugi krug izbora

U Istri je u drugom krugu izbora za župana i (grado)načelnike do 16 sati glasao 51.371 građanin, što je 27,66 posto od ukupno 188.669 osoba s pravom glasa, izvještava Državno izborno povjerenstvo.

U prvom je krugu lokalnih izbora odaziv bio veći za gotovo šest posto. Tada je do 16 sati glasao 62.291 građani, ili 33,11 posto.

U Hrvatskoj je najviše glasača, 41,41 posto, izašlo na birališta u Ličko-senjskoj županiji, a najmanji interes za glasanje bio je u Međimurskoj, gdje je izašlo 23,01 posto birača. U čak 12 županija do 16 sati izlaznost je manja od 30 posto.

U Pazinu je u isto vrijeme glasalo 2.390 građana, odnosno 32,41 posto, što je tri posto manje nego u prvom krugu. U Puli je interes još i slabiji – izašlo je 24,8 posto, odnosno 12.663 birača.

Daleko najmanji odaziv je, što se tiče istarskih gradova, u Umagu, gdje je glasalo svega 14,82 posto građana (u prvom krugu je bilo 28,94 posto).

Jedini grad u kojem se izlaznost do 16 sati približila granici od 40 posto je Buzet s 39,35 posto izašlih glasača, no i to je četiri posto manje nego u prvom krugu lokalnih izbora.

U istarskim općinama po izlaznosti prednjači Višnjan s 54,96 posto. Više od 50 posto izašlih birača bilježi još samo Funtana. Daleko najmanji odaziv je u općini Kaštelir-Labinci gdje je, od ukupno 1.294 birača, svoj glas dalo tek njih 198, odnosno 15,3 posto. (B. ŽIŽOVIĆ)

Josipović: Od odaziva važnije je izabrati načelnike, gradonačelnike i župane

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je glasovao u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika te poručio da je od odaziva na izbore, za koji vjeruje da će biti sličan kao u prvom krugu, važnije da Hrvatska dobije nove lokalne i regionalne čelnike.

Nakon što je sa suprugom Tatjanom glasovao na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u središtu Zagreba Josipović je na upit novinara rekao da očekuje da će odaziv birača vjerojatno biti sličan kao i u prvom izbornom krugu.

- Ali, puno je važnije da dobijemo načelnike, gradonačelnike i župane te da i lokalna samouprava dade svoj doprinos kvaliteti života naših građana, poručio je Josipović.

Izbornu kampanju hrvatski predsjednik nije želio komentirati.

Leko: Važno je da građani izađu na izbore

Za lokalne i svake izbore najvažnije je da građani izađu i glasuju, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon što je glasovao u drugom krugu lokalnih izbora za zagrebačkog gradonačelnika.

- Za lokalne i svake izbore najvažnije je da građani izađu i glasuju. Na taj način bar malo kreiraju, ali sasvim sigurno utječu na svoju budućnost, istaknuo je Leko, koji na je biralište u mjesni odbor Središće došao u društvu supruge.

Izrazio je nadu da će građani danas u što većem broju izaći na izbore i na taj način odlučiti o budućnosti Zagreba, ali i općina i županija u Hrvatskoj. Dosadašnju izlaznost na lokalne izbore ocijenio je relativnom, pa čak i apsolutno malom.

Zadovoljstvo je pak izrazio predizbornom kampanjom koja je, rekao je, pokazala da se u Hrvatskoj poštuje visoka razina demokratskih standarda.

- Ocjenjujem da je kampanja bila u razini demokratskih kampanja. Na sreću Hrvatska pokazuje visoki stupanj demokratskih standarda kada je riječ o izborima, poručio je Leko.

GONG: birače se nagovara da izađu na izbore

GONG je izvijestio da drugi krug lokalnih izbora protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore, no za sada je prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.

"Na temelju dojava promatrača GONG-a i građana od prvog priopćenja u 11 sati do 15,30 sati, protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore", navodi se u priopćenju GONG-a.

Uz zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore, najčešće primjedbe građana i promatrača odnose se na promidžbu u neposrednoj blizini biračkog mjesta te nuđenja prijevoza i prevoženja građana do biračkog mjesta.

Zabilježena su, navode u GONG-u, i nagovaranja birača za koga glasati, slanje sms poruka i promidžba letcima, na reklamnim panoima i na Facebooku. Prijavljen je i slučaj promidžbe na misi.

Zbog dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, GONG apelira na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG ističe kako drugi krug izbora promatra uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske.

Također, primjedbe građani mogu uputiti e-mailom [email protected], telefonom 01 4825 444 te preko Facebooka i Twittera. GONG prima isključivo neanonimne prijave građana radi mogućnosti provjere tako da poziva sve kandidate i građane da u prijavama budu iskreni.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; [email protected]) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva, tako da GONG podsjeća građane da i njima dojavljuju nepravilnosti. (Hina)

U drugom krugu otvoreno 5.490 biračkih mjesta

U drugom krugu lokalnih, odnosno regionalnih izbora birači u Hrvatskoj biraju 11 župana, 85 gradonačelnika i 164 načelnika općine. Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koja danas trebaju dobiti gradonačelnike. 

Gradonačelnike bira još 15 većih gradova - Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula.

U drugom krugu župane biraju Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska.      

U popisu birača za drugi krug evidentiran je 3.312.121 birač, a oni će glasati na 5.490 biračkih mjesta. U prvom izbornom krugu bilo je oko tisuću izbornih mjesta više, što znači da su birači u manje od šestine Hrvatske u prvome krugu izabrali sve koje treba izabrati. Prije četiri godine birači su bili nešto efikasniji u prvom krugu, što se vidi i po tome što je 2009. u drugom krugu bilo otvoreno 4.575 birališta.

U tom su popisu oni birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i važeću osobnu iskaznicu. U prvom krugu izabrana su predstavnička tijela na svim razinama lokalne, odnosno regionalne samouprave. Izabrano je devet župana, 42 gradonačelnika i 263 općinska načelnika. Odaziv na izbore u prvome krugu bio je 46,97 posto, a toliki je bio i prije četiri godine. Na temelju iskustva otprije četiri godine može se očekivati da će u drugom krugu na izbore izaći do deset posto manje birača negoli u prvom krugu.

Potvrda za glasovanje

Biračko pravo mogu ostvariti i oni koji nisu na popisu birača, imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali ne i važeću osobnu iskaznicu. Oni mogu i na izborni dan u nadležnom uredu državne uprave zatražiti potvrdu za glasovanje. Uredi državne uprave radit će u nedjelju do 19 sati, dakle do zatvaranja birališta. Popis svih ureda državne uprave, po županijama, gradovima i općinama, s adresama i brojevima telefona objavljen je na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr. Birači koji su potvrde za glasovanje izvadili za prvi krug lokalnih izbora bit će u popisu birača za drugi krug i ne trebaju ponovo tražiti izdavanje nove potvrde. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter