Do 10 mjeseci zatvora za namještanje utakmica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sva petnaestorica optuženih u slucaju "Offside" danas su na zagrebackom Županijskom sudu proglašeni krivima za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, pri cemu su dvojica nepravomocno osudena na uvjetne, a ostali na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, dok ih vecina u roku od 15 dana moraju vratiti nezakonito stecenih 1,2 milijuna kuna.

Najstrože kazne od po deset mjeseci zatvora sutkinja Gordana Mihela Grahovac izrekla je bivšem pomocnom treneru Croatia Sesveta Goranu Jerkovicu, proglasivši ga krivim za posredovanje u podmicivanju, te nogometašu tog kluba Mariju Cižmeku, koji je bio glavna spona izmedu podmicenih nogometaša i organizatora namještanja utakmica koji su ranije osudeni na po godinu dana zatvora.

Športski direktor i sin vlasnika Croatia Sesveta Tomislav Zubak osuden je na desvet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za pocinjenje kaznenog djela i primanja mita nepravomocno su osudeni nogometaši Croatia Sesveta Ivan Banovic, Jasmin Agic, Ante Pokrajcic i Miljenko Bošnjak.

Za ista kaznena djela na osam mjeseci zatvora osudeni su i njihovi suigraci Dario Šušak i Saša Mus, pri cemu je Šušak na izricanje presude doveden iz istražnog zatvora jer je nedavno, prema neslužbenim informacijama, uhicen zbog razbojstva.

Na sedam mjeseci osudeni su Varteksovi nogometaši Miljenko Mumlek i Andrija Balajic te nogometaš Medimurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrac Neven Vuljanko osuden na šest mjeseci.

Nogometaš Croatia Sesveta Marko Guja uvjetno je osuden na sedam mjeseci, jer je u vrijeme pocinjenja kaznenih djela bio mladi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivancic uvjetno na osam mjeseci, kojemu je sud kao olakotnu okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Spomenuti nogometaši i športski djelatnici Croatia Sesveta, Varteksa i Medimurja su nakon sedam mjeseci sudenja osudeni za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja.

Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 milijuna kuna ili 165.500 eura koje moraju uplatiti državi u roku od 15 dana od pravomocnosti presude. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banovic (28.500 eura), Agic (26.500), Jerkovic (25.000) i Cižmek (20.500).

Šestorica od njih su tijekom sudenja priznali krivnju za namještanje utakmica i kladenje na dogovorene rezultate, dok je ostalima krivnja dokazana zahvaljujuci obranama ostalih optuženika i zapisima iz telefonskih razgovora. Suoptuženici su u razgovorima koristili i šifre, pa je tako utakmica znacila automobil "smart", a iznos za namještanje utakmica "prijedeni kilometar". "Ocito u njihovom slucaju lopta na utakmicama koje su namještali nije bila okrugla", kazala je sutkinja u obrazloženju presude, dodavši da optuženici nisu omogucili neizvjesnost utakmice i pobjedu spretnijeg i boljeg vec organizatorima bogacenje putem kladenja.

Sud im je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir što su njihovi klubovi bili u lošim financijskim situacijama te im nisu placale obveze, dok su oni morali državi podmirivati svoje obveze. Uz, oni su trajno odstranjeni iz nogometa, nezaposleni su i sad su na pocetku odluke s cime ce se baviti u životu.

Optužnicom su bila obuhvacena još šestorica okrivljenika, no oni su se prije sudenja nagodili s USKOK-om. Trojica organizatora namještanja lanjskih proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milijun eura koje su nezakonito zaradili kladeci se na namještene utakmice. Rijec je o bivšem treneru u omladinskoj momcadi zagrebackog Dinama Vinku Šaki te dvojici slovenskih državljana Dini Lalicu i Admiru Suljicu.

S USKOK-om su se nagodili i nogometaši Medimurja Danijel Madaric i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenic. Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vracanje 20.500 eura, Madaric na sedam mjeseci zatvora i vracanje 6000 eura, a Marenic je uvjetno osuden na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od cetiri godine. On je državi dužan 4500 eura.

Nepravomocna presuda objavljena je u vrijeme kad hrvatski nogomet "trese" najnovija korupcijska afera u kojoj su u glavnoj ulozi dopredsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Željko Širic i povjerenik za sudenje Stjepan Djedovic, osumnjiceni za primanje mita "radi poštenog sudenja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter