DNK: Bugarski romski par roditelji Plavog anđela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvoje bugarskih Roma pravi su roditelji djevojčice pronađene u romskome naselju u Grčkoj, prozvane Plavi anđeo, pokazalo je u petak testiranje DNK i tako je riješeno pitanje koje je na nekoliko dana zaokupljivalo svjetsku javnost.

Bugarski istražitelji sad pokušavaju otkriti je li majka, 35-godišnja Saša Ruseva, prodala dijete u Grčkoj. Ona to opovrgava i kaže da je sedmomjesečnu djevojčicu 2009. ostavila u Grčkoj u kojoj je radila kao beračica maslina jer se nije mogla brinuti za nju i morala se vratiti u Bugarsku.

Taj je slučaj ponovno pokazao u kakvim uvjetima žive bugarski Romi, uglavnom u siromaštvu, nepismeni i marginalizirani.

Četverogodišnja djevojčica Maria pronađena je prošli tjedan kako se skriva ispod pokrivača u romskome naselju u srednjoj Grčkoj. DNK testiranje pokazalo je da joj biološki roditelji nisu Romi koji su se predstavili kao roditelji.

Marijin je slučaj mnoge podsjetio mnoge na nestanak trogodišnje Britanke Madeleine McCann koja je 2007. nestala u Portugalu. Grčki su mediji tu plavokosu i plavooku djevojčicu prozvali 'plavim anđelom'. Oduzeta je romskome paru, a vlasti su primile više od deset tisuća poziva roditelja kojima je nestalo dijete.

Tisuće poziva stigle su iz cijeloga svijeta, od Sjedinjenih Država do Švedske, ali je potraga ovaj tjedan završila na siromašnome romskome paru iz Bugarske, Saši Rusevoj i njezinu mužu Atanasu Rusevu.

"Analiza DNK-a pokazala je da je Saša Ruseva biološka majka djevojčice nazvane Maria", rekao je novinarima šef policije Svetlozar Lazarov. "Pokazala je i da je otac Atanas Rusev", dodao je.

Ruseva i njezin 37-godišnji muž roditelji su još devetero djece u dobi od dvije do 20 godina, žive u selu Nikolaevu, 28 km istočno od Sofije, u krajnjem siromaštvu, u blatnoj straćari koja nema ni cijeli krov.

"Svi živimo u jednoj prostoriji, muž, ja i sva djeca", rekla je Ruseva novinarima u četvrtak navečer, a u rukama je držala golo dijete, dvogodišnjega Atanasa.

Procjenjuje se da u Europi živi deset milijuna Roma, jedne od najstarijih europskih manjina. Vijeće Europe koje nadgleda poštovanje ljudskih prava, smatra da je diskriminacija Roma najčešća od svih diskriminacija. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter