DNK analizom do tajne osmijeha Mone Lise

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici ce pokušati rekonstruirati lice ženske osobe koja je pozirala slavnome Leonardu da Vinciju za njegovu Monu Lisu ekshumacijom posmrtnih ostataka talijanske plemkinje Lise Gherardini.

Talijanski povjesnicar umjetnosti Silvano Vinceti vjeruje da bi prvo lociranjem groba, a potom ekshumiranjem i analizom posmrtnih ostataka Lise Gherardini mogao definitivno dokazati da je upravo ona bila umjetnikov model za sliku Mone Lise.

Nedavno je otkriven dokument prema kojemu je Gherardini umrla 1542., a pokopana je navodno u firentinskom samostanu svete Uršule. Ekshumiranje kostiju pocet ce krajem travnja.

Lisa Gherardini bila je supruga firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda i Leonardo ju je vjerojatno naslikao po njegovoj narudžbi. Misterij tajanstvenog osmijeha Mone Lise predmet je rasprava umjetnika i strucnjaka vec pet stoljeca.

- Možda cemo uspjeti okoncati višestoljetne razmirice i razumjeti Leonardove odnose s njegovim modelima, rekao je Vinceti i dodao da Leonardovi portreti odražavaju unutarnja stanja te osobnost modela koje je odabirao za portretiranje. Vinceti vjeruje da ce se korištenjem sofisticirane znanstvene tehnike uspjeti izdvojiti DNA iz lubanje Lise Gherardini i na temelju toga rekonstruirati njezino lice.

Povjesnicar umjetnosti takoder vjeruje da je Da Vinci možda portretiranje poceo s licem Lise Gherardini, a nastavio ga kombinirajuci njezino s licem svojeg mladog naucnika i tadašnjeg ljubavnika. Vinceti i njegov tim vec su rekonstruirali izgled lica nekoliko renesansnih umjetnika na temelju njihovih lubanja.


Podijeli: Facebook Twiter