DNK analiza obojila povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova tehnika koja omogućuje da se iz uzoraka DNK-a s visokom preciznošću odredi boja kose i očiju primjenjiva je i na drevne ljudske ostatke, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Ekipa poljsko-nizozemskih stručnjaka nedavno je razvila sustav HIrisPlex za sudsku medicinu koji se pokazao uspješnim i kod vrlo starih i raspadnutih uzoraka kao što su zubi i kosti stari do 800 godina.

Postupak identificira 24 genetske varijacije koje se mogu koristiti za određivanje boje kose i očiju.

"Taj se sustav može koristiti kako bi se razriješile povijesne kontroverze koje je nemoguće drukčije utvrditi jer nema fotografija u boji ili drugih dokumenata", objasnio je dr. Wojciech Branicki iz odjela za sudsku medicinu na sveučilištu Jagiellonian u Krakovu voditelj studije zajedno s pr. Manfredom Kayserom sa sveučilišta Erasmus iz Rotterdama.

Sustavom HIrisPlex je potvrđeno da je general Wladyslaw Sikorski, premijer poljske vlade u egzilu, poginuo u zrakoplovnog nesreći 1943., imao plavu kosu i plave oči. Nema generalovih fotografija u boji.

HIrisPlex je omogućio i da se odredi boja kose i očiju nepoznate žene pokopane u kripti benediktinske opatije u Tyniecu blizu Krakova između 12. i 14. stoljeća.

Kod starijih i raspadnutih uzoraka sustav može odrediti samo boju očiju, navodi studija objavljena u specijaliziranom časopisu  Investigative Genetics. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter