Dnevno na bubnju 25 domova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra ce cak 27 obitelji u Hrvatskoj i službeno ostati bez svojih kuca ili stanova koje ce država pokušati prodati na dražbi jer su ih njihovi vlasnici izgubili u ovršnim postupcima zato što nisu mogli placati obveze za koje su ih založili. Pokazuje to Ocevidnik nekretnina kojeg vodi Hrvatska gospodarska komora i u kojem su jucer bile evidentirane cak 1.052 nekretnine koje su njihovi vlasnici izgubili u ovrhama i sudovi ih prodaju na javnim dražbama.

Medu tim nekretninama najviše je kuca, cak 346, a oglašena je i prodaja 133 stana. U manje od mjesec dana, odnosno do 16. lipnja, sudovi ce pokušati prodati 422 kuce i stana, pokazuje raspored dražbi, a uz to prodat ce se još osamdesetak kuca koje se posebno vode zato što u njima još uvijek netko živi ili se u zemljišnim knjigama ne vode kao nekretnine. To znaci da ce u 20 radnih dan sudovi prodati više od 500 domova ili nekretnina u kojima njihovi vlasnici ne žive. U prosjeku to znaci da ce na dražbi svaki dan završiti 25 kuca ili stanova.

Dvostruko je to jaci tempo prodaje na dražbi nego u posljednja dva mjeseca prošle godine, kad se prodavalo po 12 domova dnevno, a cak pet puta više nego krajem 2009. kad je dražbovano po pet kuca ili stanova svakog dana. Od sredine svibnja do sredine lipnja oglašava se prodaja cak dvostruko više stanova nego u zadnja dva mjeseca prošle godine, od sredine listopada do kraja prosinca, kad je u prodaju išlo 65 stanova.

Broj kuca koje ce se prodavati u sljedecih mjesec dana za 30 posto je veci nego što je bila njihova prodaja u dva zadnja lanjska mjeseca. No, uvjerljivo najgori u sljedecih tridesetak dana bit ce 2. lipnja kada ce na bubnju u cijeloj Hrvatskoj završiti cak 25 kuca i 19 stanova, odnosno 44 nekretnine koje su donedavno bile neciji domovi.

Uz kuce i stanove prodaje se i desetak stambeno-poslovnih objekata te 50 zgrada. Pocetna cijena po kojoj se ta imovina prodaje veca je od 600 milijuna kuna, no gradani zapravo gube najmanje dvostruku vrijednost jer se nekretnine prodaju za dvije ili jednu trecinu procijenjene vrijednosti. Kad se tome dodaju livade, oranice, gradevinsko zemljište te nekretnine iz rubrike ostalo, iza koje se zapravo takoder skrivaju kuce i stanovi, livade ili vinogradi, ukupno ce se u mjesec dana na dražbi trgovati s pocetnom vrijednošcu vecom od milijardu kuna. Rekord je to otkad se vodi Ocevidnik nekretnina, a iz Hrvatske gospodarske komore porucuju da "broj ovrha neprestano raste".

To pokazuju podaci iz Ocevidnika, prema kojima je na dražbi u 2007. godini prodavano ukupno 102 stana i 462 kuce, dok je u prošloj godini bilo cak 415 dražbi nakon ovrha nad stanovima, što je cetiri puta više i 1.445 dražbi nakon ovrha nad kucama, što je povecanje od tri puta u tri godine.


Podijeli: Facebook Twiter