Dnevno 2.686 zaposlenih Istrana na bolovanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani u Istarskoj županiji lani su 840.915 dana bili na bolovanju. U prosjeku, dnevno je bilo bolesno 2.686 radno aktivnih osiguranika HZZO-a u Istri. Nemalo je to povećanje u odnosu na 2014. godinu kada je na području pazinskog ureda HZZO-a zabilježeno 774.370 dana privremene nesposobnosti za rad i 2.474 bolesnih radnika dnevno.

Respiratorne i mišićno-koštane bolesti

Stopa bolovanja porasla je i na nacionalnoj razini - s 2,76 u 2014. godini na 3,03 prošle godine, a u HZZO-u tumače da je tomu najviše kumovala lanjska jaka epidemija gripe. Zato su se bolesti dišnog sustava prošle godine plasirale na vrh popisa dijagnoza zbog kojih se u Istri izostajalo s posla, preskočivši godinama najučestalije bolesti mišićno-koštanog sustava.

HZZO, na žalost, ne prati podatke u kojim su djelatnostima radnici najviše pobolijevali, ali bilježe da su u redovnim i izvanrednim kontrolama liječnika zaključili 7,6 posto bolovanja. To ne znači, pojašnjavaju, da su ta bolovanja bila neopravdana, već su zaključena zbog dužine njihova trajanja. Svojim ugovornim partnerima u Istri Zavod je lani izrekao 22 mjere zbog kršenja ugovora.

Važenje lanjskih ugovora HZZO je produžio do 30. lipnja, dok u Ministarstvu zdravlja ne definiraju nove uvjete. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Istri pod ugovorom radi 114 timova obiteljske medicine, 11 pedijatrijskih, 14 ginekoloških i 91 stomatološki tim, sedam medicinsko-biokemijskih laboratorija, 31 ljekarna, 13 privatnih ustanova za zdravstvenu njegu u kući s 57 medicinskih sestara, 10 timova medicine rada, županijski Zavod za hitnu medicinu te u Zavodu za javno zdravstvo epidemiologija, mentalno zdravlje, preventivno odgojne mjere i javno zdravstvo.

Lanjski ugovori važe do konca lipnja

Na razini specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite ugovore s HZZO-om ima služba za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo, devet izvanbolničkih specijalističkih ordinacija, pet privatnih ustanova za fizikalnu terapiju u kući s 14 ugovorenih fizioterapeuta, Istarske toplice, četiri poliklinike uz dvije podružnice Ghetaldusa, Opća bolnica u Puli i Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju te u Istarskim domovima zdravlja interna medicina, fizikalna medicina i rehabilitacija, neurologija, opća kirurgija, radiologija, rendgen zubi, hemodijaliza i stacionar. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter