Dnevno 167 gradana završi pod ovrhom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka ljeta još je 15.000 gradana zbog neplacenih racuna završilo pod ovrhom. Za toliko se, naime, od lipnja povecao broj blokiranih racuna gradana koji se nalaze pod ovrhom, s tadašnjih 150.000 na 165.000 racuna.

Prema podacima Fine, u Hrvatskoj je u ovom casu blokirano cak 165.000 racuna gradana, a gradani su otvorili 78.142 posebna racuna radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti, objavila je jucer Hina.

Najmanje cetvrtina blokiranih racuna gradana odnosi se na umirovljenike, koji su se ovih dana pobunili protiv prakse kojom se ovrha provodi i za iznose od par stotina kuna, a ovršni troškovi višestruko prelaze iznos neplacenog dugovanja. Zbog takve prakse mnogi umirovljenici ostaju bez osnovnih sredstava za život.

Po zakonu, ovrha se ne smije provoditi nad primanjima po osnovi socijalne skrbi, naknadama za privremenu nezaposlenost, djecjim doplatkom, stipendijama, naknadama štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknadama zbog tjelesnog oštecenja. Ovršni se postupak ne bi smio provoditi ni nad iznosom manjim od dvije trecine prosjecne neto place u Hrvatskoj jer to služi za pokrice osnovnih životnih troškova.

Umirovljenici, medutim, svjedoce suprotno jer s mirovinom od 1.700 kuna moraju platiti ovršne troškove koji prelaze 900 kuna, ne racunajuci dugovanje koje se ovrhom naplacuje. Umirovljenik iz Velike Gorice o cijem smo slucaju pisali jedan je od gradana koji su se našli u bezizlaznoj situaciji jer mu je racun blokiran, a nema prihoda kojima bi pokrio osnovne životne troškove.

- Cekamo sjednicu Nacionalnog vijeca za umirovljenike da bismo ovaj problem postavili pred Vladu. U ovakvoj situaciji izvršna vlast mora razmotriti neprimjereno ponašanje odvjetnickih i javnobilježnickih ureda koji naplacuju enormne iznose ovrhe, kaže Branko Cvetkovic, glavni tajnik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH). Situacija je, smatraju u Matici, gdje telefoni zbog poziva dužnika i dalje zvone, neodrživa jer ce umirovljenici zbog 200-300 kuna duga te zbog skupog ovršnog postupka na kraju morati kopati po smecu.

- Odavno smo tražili da se RTV-pretplata za umirovljenike odreduje na iznos od 1,5 posto prosjecne mirovine, a ne 1,5 posto prosjecne place u državi. Po takvom izracunu, pretplata bi za umirovljenike umjesto sadašnjih 80 kuna, iznosila 32 kune. Ali nitko se nece u ovo predizborno vrijeme baviti tim problemima, navodi Cvetkovic. I u Društvu za zaštitu potrošaca Potrošac ne smatraju spornim potrebu uredne naplate potraživanja i zaštite vjerovnika, ali vrlo upitnim smatraju postupak provedbe, koji idu na štetu dužnika. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter