"Dnevnik uspjeha" pazinskih maturanata

Uspješni pazinski matematičari s mentorima (M. RIMANIĆ)
Uspješni pazinski matematičari s mentorima (M. RIMANIĆ)

Programom "Dnevnik naših uspjeha" završila je nastavna godina za maturante Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. To je bila prigoda da se zbroje rezultati slobodnih i izvannastavnih aktivnosti i uspjesi postignuti na raznim natjecanjima. Tijekom nastavane godine na izmaku na natjecanjima iz znanja na školskoj razini sudjelovao je 260, a iz sporta 120 učenika. Na županijskim je natjecanjima sudjelovalo 109 učenika osvojivši 15 prvih mjesta i to iz matematike, informatike, povijesti, kemije, fizike, geografije, te njemačkog, engleskog i talijanskog jezika. Pazinski srednjoškolci osvojili su uz to 18 drugih i 17 trećih mjesta. Na 11 županijskih sportskih natjecanja osvojena su druga mjesta u muškom stolnom tenisu, muškoj odbojci, atletici i krosu, te ženskom krosu, košarci, futsalu i atletici.

Na osam državnih natjecanjima sudjelovao je 21 učenik Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, a natjecali su se u znanju iz matematike, geografije, informatike, fizike, talijanskog, njemačkog i engleskog jezika, te smotri upravnih referenata. Na Državnoj smotri LiDraNo pazinski su srednjoškolci Luka Švić, Vanessa Šujević i Sara Kurelović, pod mentorstvom Bernarda Jurjevića i Jadrankom Grubor, sudjelovali s radio emisijom. Na dva državna natjecanja sudjelovao je Patrik Matošević, koji je, pod mentorstvom Roberta Gortana, osvojio treće mjesto iz matematike, a pod mentorstvom Vesne Vujasin Ilić, osmo mjesto iz informatike. Ivana Bošnjak, osvojila je, pod mentorstvom Branke Mandić Smoljan peto mjesto iz matematike, a pod mentorstvom Damira Skoka, šesto mjesto iz fizike. Na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda plasirale su se četiri učenice pod mentorstvom Magde Rimanić, a Naii Noami Mabel Greblo se između 119 sudionika plasirala na 11 mjesto.

U sklopu festivala matematike održanog u Puli održano je i ekipno natjecanje u matematici "Ekipa za 5+" na kojem su nastupile dvije ekipe. Prava u sastavu Ana Marija Šegon, Marko Brajković, Alen Guštin i Ivana Bošnjak, a druga u sastavu Katarina Zornada, Patrik Matošević, Jelena Bratulić i Ivana Franković. Uzme li se u obzir opće, jezične i klasične gimnazija ekipe Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, pod mentorstvom Vesne Vujasin Ilić, Roberta Gortana, Branke Mandić Smoljan i Željka Načinovića plasirale su se na prvo i drugo mjesto. Posebno je veliki uspjeh postigla maturantica Katarina Zornada koja je, pod mentorstvom Gorane Družeta, pobijedila na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju mladih prevoditelja "Juvenes translatores". Na tom su natjecanju sudjelovala 53 učenika iz 11 srednjih škola iz raznih krajeva Hrvatske. Uz to Zornada je osvojila i treći rezultat na međunarodnom natjecanju matematičara "Klokan bez granica", dok je Lukas Ujčić osvojio treći rezultat u Hrvatskoj, a na istom je natjecanju deveti rezultat u Hrvatskoj osvojio Marko Brajković.

Najuspješnije pazinske srednjoškolce pozdravila je zamjenica pazinskog gradonačelnika Mirjana Galant naglasivši kako se svi nakon ovakvih rezultata mogu osjećati zadovoljni i ponosni. Čestitke na rezultatima uputila je najuspješnijim učenicima, a zahvale njihovim mentorima, jer, kako je rekla, darovite učenike treba prepoznati, a potom i s njima raditi. Za to su potrebni kvalitetni nastavnici kao što su njihovi mentori, koju ulažu mnogo vremena i truda da bi se postigli ovakvi rezultati. Dodajući kako je upravo zahvaljujući njima cjelokupno školstvo Pazina na visokoj razini, a pazinske škole poznate i u širem okruženju.

U programu su uz nagrađene učenike i njihove mentore koji su govorili o svojim iskustvima s natjecanja, nastupili Dramska skupina "Orko" pod mentorstvom Amneris Ružić Fornažar, Školski bend, recitatorica Katarina Bratulić, a kao gošća Iva Gortan, nekadašnja učenica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter