«Dnevnik s Lastova» Mije Lukic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku svojih izložbenih i inih kulturnih dogadanja kultna baljanska konoba Kamene price predstavila je mladu fotografkinju Miju Lukic. Dubrovcanka, nastavnica u Rovinju, predstavila se fotografskim zapisima naslovljenim "Dnevnik s Lastova". Otvarajuci izložbu dizajner Zvonimir Kuhtic, inace graficki urednik zagrebackog Vjesnika, naglasio je da je ovo druga izložba iz ciklusa ženske fotografije.

- Na prvoj izložbi bili smo domacini najvecoj živucoj hrvatskoj umjetnickoj fotografkinji Mariji Braut. Sada predstavljamo mladu umjetnicu koja stilom snimanja starih zdanja podsjeca ne nju. Mia Lukic je boraveci na Lastovu reporterskim okom snimala njene kale i stara kamena zdanja, koje i bez likova pricaju svoju pricu, rekao je Kuhtic.

Fotografije izložene u Kamenim pricama doimlju se kao da su slikane u jednom jedinom danu, u sparno popodne, za dalmatinske sieste, bez dugih sjena i ljudi, "kao da su uhvatile melankolicnu i svecanu tišinu udaljenog dalmatinskog otoka", zapisao je Kuhtic.

"Dnevnik s Lastova" je kamena prica s nebom od olova i morem od borova, zagrnuta vjetrom, mirisima kadulje i ružmarina, lavande, narance, uzdignutih dimnjaka sa starih ognjišta i pokupljenog rublja pred kišu. Kuhtic stoga preporucuje onima koji i na ljetovanju bezglavo jure, kao da su i tu u vrevi života, da se osvrnu oko sebe i gledaju, uživajuci u ljepotama i zaustavljenim trenucima. Ovoga je puta Mia pogledala za njih, upozorivši ih na nešto što cesto ne zamjecuju.

Fotografije "Dnevnika s Lastova" pokazuju da ovaj udaljeni otok južne Dalmacije, u kojem je vrijeme stalo, nije bez razloga kao zašticeno podrucje ušao u deset najboljih za izbor europske destinacije izvrsnosti. Na njemu svoj mir, ploveci velikim jahtama, traže najveci bogataši današnjice, poput Billa Gatesa.

 

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL355804.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Mia Lukic i domacin Tomislav Pavleka

A. POKRAJAC

) ) \n

Ostali tekst:

 


Podijeli: Facebook Twiter