Dnevnik Nove TV ispred HTV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gadno se zakuhalo medu informativnim emisijama naših triju televizija. Istraživanja na temu koja je najbolja nikada nije bilo više - ceka se samo da i RTL naruci koje.

Dnevnik HTV-a tako se podicio nagradom casopisa Readers Digest Hrvatska, gdje je ponajviše ispitanika kazalo kako najviše vjeruju Dnevniku HTV-a. Ispitanici Dnevniku su dali prosjecnu ocjenu cetiri. No, loša vijest za HTV glasi da je nakon nedavnog istraživanja GfK, kojeg je narucio HRT i koje je pokazalo kako Hrvati ipak više vjeruju Dnevniku Nove TV, gotovo identicne rezultate dalo i istraživanje što ga je za Novu TV provela agencija Puls.

Istraživanje je u svakom slucaju pokazalo da je televizija medij kojem se u nas najviše vjeruje i preko kojeg se gradani, koji pred televizorom provode tri do cetiri sata na dan, ponajviše informiraju. Štoviše, televizija i dalje znatno više od ostalih utjece na kreiranje mišljenja javnosti.

Prema ispitivanju najcešce gledana informativna emisija je Dnevnik Nove TV koju skoro polovina ispitanih gradana (49,5 posto) gleda svaki ili gotovo svaki dan. Nešto manje gradana istim intenzitetom gleda Dnevnik HTV-a (42,5 posto), a najmanje se gledaju Vijesti RTL-a (32,1 posto).

Informacijama što ih servira Dnevnik Nove TV vjeruje 64,1 posto ispitanika, onima u Dnevniku HTV-a 53 posto, a plasiranom u Vijestima RTL-a 48,8 ispitanika. Zanimljivi su i postoci vezani za cenzuru i neovisnost, pa tako tek 11 posto ispitanih smatra da u Dnevniku HTV-a nema cenzure a 11,3 posto da je neovisan. Zapravo, vjerovanje u nepostojanje cenzure je generalno nisko. Da u vijestima RTL-a nema cenzure drži 11,7 posto ispitanika, dok 21,6 posto smatra da cenzure nema u Dnevniku Nove TV.

Najindikativniji dio istraživanja je to da je za polovicu gradana vremenska prognoza jednako važna kao i glavni dio središnjih informativnih emisija. Reklo bi se, Dnevnik se gleda ne bi li se docekala prognoza, a najbolji medu voditeljima vremenske prognoze je Zoran Vakula. Njemu je glas dalo 40,3 posto ispitanika, a Milanu Sijerkovicu njih 30,9 posto.


Podijeli: Facebook Twiter