"Dnevnik iz grada P." - nekonvencionalna anatomija stvarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga Nenada Popovića "Dnevnik iz grada P" u izdanju Durieuxa bit će predstavljena sutra u 20 sati u zavičajnoj knjižari "Petit". Riječ je o zapisima koje je Popović, poznati izdavač, publicist i prevoditelj napisao u Puli tijekom 2013. godine, nakon što se preselio u grad. O knjizi će, osim autora, govoriti Elmo Cvek i Leonid Slijepčević.

Zapisi su dijelom dnevnički u klasičnom smislu, dijelom razmišljanja, a dijelom kronika markantnih gradskih događaja. Pulski su zapisi, saznajemo od autora, doslovno pretiskani onako kako su zapisani, a među obuhvaćenim događajima u toj godini je i zatvaranje kavane "Foška" u središtu Pule, čime se knjiga zatvara.

- "Dnevnik iz grada P." tek su u prvoj etaži bilješke o privatnim, političkim i društvenim povodima tokom 2013. godine. Iznad toga diže se čitava zgrada zapisa i eseja o signalima bijede odnosno državne moći kakve malotko u Hrvatskoj uopće primjećuje, o knjigama kakve malotko u Hrvatskoj uopće čita, o gotovo nestvarnim činjenicama koje su u Hrvatskoj malokome uopće čudne, piše u predgovoru pisac i novinar Dalibor Šimpraga. Kako uistinu izgleda mikrokozmos sakupljača boca po kontejnerima? Kamo doista vode moderne autoceste koje se spuštaju od graničnih prijelaza šengenske zone prema gluhim balkanskim regijama? Kako jedna obična zgrada demaskira cijelu povijest nekadašnje austrougarske ratne luke? Ovaj dnevnik, kojem su geografska zadanost (grad na moru) i historijski trenutak (godina ulaska u EU) nužan kontekst, zapravo je, zaključuje Šimpraga, nekonvencionalna anatomija stvarnosti koja teče, detaljna i sveobuhvatna u isti mah.

Nenad Popović rođen je 1950. u Zagrebu. Radio je kao urednik u izdavačkim kućama Grafički zavod Hrvatske i Durieux. Piše za novine i časopise, a objavio je knjige "Svijet u sjeni" (2008) te "Ogled o stanovništvu" (2014.). Ugledni njemački dnevni list "Sueddeutsche Zeitung" objavio je prije sedam godina svoj izbor osam ljudi koji su se 2010. godine u svijetu zauzeli za mir, a u društvu najvećih svjetskih mirotvoraca bio je i Nenad Popović. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter