Dnevnik 59. Pule: Majka sina traži…

Ekipa filma "Halimin put" na presici
Ekipa filma "Halimin put" na presici

"Halimin put", treći dugometražni film Arsena Antona Ostojića, predstavljen je na konferenciji za novinare u festivalskom centru u Circolu. - Posao na "Haliminom putu" počeo je prije točno tri godine i devet mjeseci. Znao sam da je Feđa Isović napisao taj scenarij pa sam ga nazvao i zamolio da mi ga pošalje na čitanje. Kada sam ga pročitao, ispričao sam Feđi viziju kako bih ga želio raditi i eto, došli smo do prve javne projekcije, rekao je Ostojić.  

- Priču je inspirirao istiniti događaj o kojem je moja žena čula na Dnevniku. Tamo se radilo o majci koja traži posmrtne ostatke sina, no to joj nije uspjelo jer je usvojen pa nisu uspjeli pronaći njegov DNK za usporedbu. Siguran sam da ima puno takvih slučajeva na našim prostorima, kazao je Isović i dodao da scenaristi u regiji nisu dovoljno motivirani pa da zato vlada nestašica dobrih scenarija.

Arsen A. Ostojić kazao je da je film snimljen u 30 dana te da je Bosnu u filmu igrala Hrvatska.

- Snimali smo u Pisarovini i okolici, a to je samo 35 kilometara južno od Zagreba. Što se odabira glumaca tiče, radili smo audicije, a kada je Alma Prica odglumila scene koje smo tražili, znali smo da je ona najbolja Halima, kazao je Ostojić.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i film iz sekcije Manjinskih koprodukcija "Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem" o kojem su govorili redatelj Bojan Vuletić i producentica Ankica Jurić Tilić. Vuletić je kazao da je cijeli film trebao biti mjuzikl, no da su brzo shvatili da za to nemaju dovoljno sredstava.

- Od svega toga ostao je snažan muzički element i zborovi koji podsjećaju na Brechta. Jedan od glavnih glumaca je Beograd, a budući da je to moj grad, nije bilo lako. To vam je kao kad dugo godina živite u braku pa znate sve probleme - i mrziš ga i voliš ga u isto vrijeme. U Beogradu se pretjeruje u svemu - u ljubavi i mržnji, u pjevanju i plakanju. Svi mi želimo postati dio Europske unije i da se svi ti ekstremi dovedu na jednu normalnu mjeru, kazao je Vuletić.

Predstavljena je i knjiga Ante Peterlića "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" u izdanju Leykam internationala o kojoj su govorili Nikica Gilić i Bruno Kragić. Novinarima su se obratili i redatelji iz programa Kratkih hrvatskih filmova, a o svojim su uracima pričali Dijana Bolanča-Paulić (Izvan sezone), Matija Radeljak (Jedan) i Irena Škorić (Rastanak 2). (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)

 DoFuraj svoj film! - najbolji "Instant panic" i "Urlator"

Revija kratkog amaterskog filma DoFuraj svoj film! ima svoje pobjednike, a to su "Instant panic" autorice Vlaste Meštrović (po odabiru žirija) i "Urlator" autora Ivana Galićarevija (po odabiru publike). U konkurenciji je bilo 36 filmova, a stručni žiri su sačinjavali Zoran Stajčić, Jakov Kosanović i Matija Debeljuh.

 


Podijeli: Facebook Twiter