Dnevnik 19. sajma knjige: Pula je na Sardiniji

Flavio Soriga (N. LAZAREVIĆ)
Flavio Soriga (N. LAZAREVIĆ)

Zanimljivo i poučno bilo je predstavljanje knjige Stipe Botice "Povijest hrvatske usmene književnosti“ u četvrtak navečer na pulskom sajmu. Autor ovdje, kako su rekli predstavljači Evelina Rudan Kapec i Miroslava Vučić, donosi povijest zapisa usmenih tekstova te informacija o životu usmene književnosti, kontekstualiziranje raznih rasutih fragmenata i struktura koje su se sačuvale tijekom povijesnoga života hrvatskog naroda.

U nastavku programa predstavljena je knjiga dobitnice nagrade "Albert Goldstein", a riječ je o knjizi Julyje Rabinowich "Rascijepljenost". Autorica zbog bolesti nije mogla biti nazočna, a o knjizi su govorili Ivana Simić Bodrožić, Gordana Farkaš-Sfeci i Helen Sinković.

Sve su one naglasile da autorica piše s velikom lakoćom te da postoje velike sličnosti između ovoga djela i knjige Ivane Simić Bodrožić "Hotel Zagorje".

Nastavak večeri bio je u znaku ruske književnosti. Oleg Kašin, novinar i publicist posebno osjetljiv na socijalnu zbilju današnje Rusije, predstavio je svoju knjigu "Rusija u banani", koja je podigla veliku prašinu utoj zemlji. O knjizi i specifičnom slučaju premlaćivanja autora govorili su i Marko Stričević te Fikret Cacan.

To predstavljanje nije bilo samo u znaku knjige, nego, kako je rekao Cacan, "to je autor koji je jako dobro upućen u rusku zbilju i od kojega možete jako puno saznati o ruskim aktualnim prilikama".

Naravno, bilo je tu govora i o atentatu i premlaćivanju Kašina, čiji počinitelji nikada nisu pronađeni.

Kraj programa u četvrtak navečer i doručak u petak ujutro bili su u znaku talijanskog autora koji dolazi sa Sardinije, Flavija Soriga.

Ovaj je autor u razgovoru s Vojom Šiljkom uz prevoditeljicu Anu Badurina govorio da dolazi iz prekrasnog mjesta na Sardiniji gdje ima divnu obitelj.

- Knjiga nije istinita, moji roditelji su poludjeli kada su pročitali knjigu, a mama je čak htjela da se ne objavi ta knjiga. No, ništa od onoga što sam napisao u knjizi nije istinito, to je bolest profesionalnih pisaca.

Što se tiče Nobelove nagrade, kazao je da nije baš poželjno dobiti je.

- Bilo bi bolje ne dobit je nikada, primjerice Doris Lessing nakon nagrade nije više napisala niti stranicu teksta, jer onda stalno odgovaraš na pitanja, najbolje je tu nagradu dobit kada si star, jer tada više niti ku..a ne napišeš, smatra Soriga koji navodi i da je Pula na Sardiniji najljepše mjesto na svijetu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter